Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sverigedemokraternas EU-kandidat Peter Lundgren. Bild: Stina Stjernkvist/TT

SD:s krishantering i natt – publicerade filmklipp

Under natten publicerade Sverigedemokraterna ett filmklipp där Peter Lundgren och den kvinnan han ska ha tagit på brösten pratar om händelsen.
– Jag var en dumbom och jag hade riktig ångest för det här, säger Peter Lundgren i klippet.

Det var under måndagen som Expressen avslöjade att Sverigedemokraternas toppnamn inför EU-valet, Peter Lungren, tagit en kollega på brösten under en tillställning förra året.

– Jag vet att jag lade handen på hennes bröst men inte med avsikt att det skulle hända nånting, sa Peter Lundgren till Expressen.

LÄS MER: Winberg (SD) larmade om övergrepp – sparkas

EU-parlamentarikern Kristina Winberg (SD) ska även ha larmat partiledningen om händelsen efter att hon blivit vittne till den. Winberg ska också ha spelat in ett samtal mellan sig själv och den berörda kvinnan där de pratar om händelsen, en inspelning som Expressen tagit del av. Kort därefter meddelade Sverigedemokraterna att Kristina Winberg stryks från deras EU-lista och stängs av från sitt medlemskap i partiet.

Sverigedemokraternas pressavdelning uppger dock att uppgifterna inte stämmer.

"Kristinas påstående om att hennes redogörelse för oss skulle vara skäl för partiets agerande stämmer naturligtvis inte", skriver partiet i ett pressmeddelande.

LÄS MER: SD-affären ökar Karl Robbjens chanser att väljas in

Pratar om händelsen i filmklipp

Under natten till tisdagen publicerade partiet ett filmklipp där Peter Lundgren och den berörda kvinnan pratar om händelsen. I filmklippet framgår det att båda två anser händelsen som utagerad.

– Anledningen till att vi sitter här är en sak som hände för över ett år sedan, där vi hade en fest och där jag betedde mig riktigt tölpigt. Jag var en dumbom och jag hade riktig ångest för det här. Jag tog kontakt med dig några dagar senare och bad om ursäkt, säger Lundgren i klippet, säger Peter Lundgren i klippet.

Den berörda kvinnan uppger att det varit en jobbig period och situation, men att hon anser att de rett ut det hela.

– Vi hade det så himla roligt, vi som var i rummet hade jättetrevligt. Sedan är det oturligt att det blev så dumt som det blev. Men jag menar att vi har utagerat det, pratat om det och umgåtts, säger kvinnan i klippet.

GP har sedan tisdagsmorgonen sökt Sverigedemokraternas pressavdelning via telefon och mejl för en intervju om videon med Peter Lundgren och kvinnan som han tafsade på. SD:s presstjänst har i flera samtal lovat att återkomma men hade vid 17-tiden fortfarande inte hört av sig igen.

LÄS MER: SD-affären ökar Karl Robbjens chanser att väljas in

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.