SD:s krav: Sparka Göran Persson

Sverigedemokraterna vill byta ut Göran Persson som ordförande i statliga gruvjätten LKAB:s styrelse.
”Göran Persson har inte SD:s förtroende att fortsätta som ordförande för LKAB”, skriver Tobias Andersson (SD), ordförande i näringsutskottet.

ANNONS
|

I april ska det statliga gruvbolaget LKAB ha årsstämma och då ska även en ny styrelse väljas.

Det är med anledning av detta som Tobias Andersson (SD), ordförande i näringsutskottet, skriver på Twitter att hans parti saknar förtroende för bolagets styrelseordförande Göran Persson.

”Göran Persson har inte SD:s förtroende att fortsätta som ordförande för LKAB. Givet hur man undvikit formell samordning med regeringen kring Hybritprojektet tycks han se bolaget som en del av socialdemokratin snarare än ett statligt bolag”, skriver Andersson i ett inlägg.

Persson kommer få fortsatt förtroende

Hybritprojektet, som LKAB driver ihop med Vattenfall och SSAB, handlar om att producera stål utan koldioxidutsläpp och har varit omdebatterat på politisk nivå.

ANNONS

SD har flera gånger ifrågasatt om projektet med så kallat grönt stål är gångbart. Partiet har haft farhågor för att projektet ska bli en stor förlustaffär.

Partiet har dock ingen formell makt över vem som utses, utan styrelsen föreslås av regeringen.

Enligt uppgifter till Dagens Industri väntas regeringen inte gå SD till mötes. Den tidigare socialdemokratiska statsministern Göran Persson kommer återigen få förtroende som ordförande för LKAB. Även den tidigare moderate finansministern Anders Borg väntas väljas in i styrelsen, enligt Dagens Industri.

LÄS MER:Fossilfritt stål kräver statliga miljarder

LÄS MER:SD-kritik mot stålprojektet Hybrit

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS