Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SD-rekord i SCB-mätning

Sverigedemokraterna får den högsta siffran någonsin i en SCB mätning, 19,9 procent. – Jag tror att vi har potential att bli det största partiet, säger partisekreterare Richard Jomshof (SD).

SD ökar med 5,5 procentenheter sedan mätningen i maj och hamnar på 7 procentenheter över valresultatet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag är helt övertygad om att situationen som har uppstått de senaste månaderna är något som vi som parti har tjänat på, även om vi inte bejakar situationen, säger Richard Jomshof till TT.

Det är inte helt oväntat att SD går framåt mot bakgrund av att flyktingkris och terrorhot dominerat politiken under hösten, anser statsvetaren Tommy Möller.

– Det här visar att SD fortsatt har vind i seglen, säger Möller.


Trots att de andra partierna anslutit sig till en restriktivare flyktingpolitik tycks det inte minska stödet för SD.

– Det är ett nytt läge för Sverigedemokraterna som tidigare saknade konkurrens. Samtidigt är fortfarande skillnaderna mellan SD och övriga partier mycket stora, och SD-väljarnas förtroende för de andra partierna är lågt, vilket talar för att SD:s ställning inte är hotad, åtminstone inte på kort sikt, säger statsvetaren och den borgerlige samhällsdebattören Andreas Johansson Heinö till TT.

Det parti SD vinner flest väljare från är Moderaterna, 1,8 procent jämfört med majmätningen och 2,8 procent sedan valet. Moderaterna får nu 23,5 procent (-2,1).

– Många känner oro kring hur flyktingkrisen hanteras. För Moderaterna blir det nu viktigt att tydligt visa ledarskap och driva vårt förslag om att Sverige behöver en tillfällig flyktingpaus, säger Tomas Tobé, partisekreterare hos M.


– Sverigedemokraterna har ju en tydlig uppgång och det handlar ju om att invandringsfrågan är i fokus. För Moderaterna och andra partier är ju det en tydlig signal om att kliva fram och tydligt tala om hur vi vill hantera flyktingsituationen, säger Tobé.

Från S tar SD 0,6 procent. Sedan valet har man tagit 2,3 procent. Socialdemokraternas får 27,6 (-2,4), en lägre siffra än vad partiet fick under Håkan Juholts ledning.

– Sifforna ligger i linje med andra mätningar, men vi är ju inte nöjda, säger partisekreterare Carin Jämtin (S).

Att SD går framåt tycker hon inte är så konstigt.

– De ger enkla svar på väldigt svåra frågor, och det är enkla svar som inte ens är svar eller lösningar på de problem Sverige står inför. Det är en dramatisk tid, den här mätningen och andra visar på att vi har gått ner på senare tid. Men vi kan inte snegla på det, vi måste både göra det som är rätt idag och det som gör Sverige starkt för framtiden, säger Jämtin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.