Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Nima Gholam Ali Pour (SD).

SD-politiker: De etablerade röstar på oss

Människor som har hunnit etablera sig, arbetar och känner gemenskap med samhället – men som undrar vad de får ut av att betala skatt. Det är det mest typiska för människor med invandrarbakgrund som stödjer Sverigedemokraterna, enligt SD-politikern Nima Gholam Ali Pour.

- En tid efter att man kommit till det här landet har man etablerat sig och får sina egna intressen. De har ett jobb och då undrar man vilka pengar som går till saker som främjar en själv och som främjar det samhälle som man bor i, säger den 36-årige Gholam Ali Pour till TT.

Han är född i Iran och kom till Sverige 1989. Han var engagerad i Socialdemokraterna men lämnade partiet våren 2013 i samband med striden om att dåvarande ordföranden i Islamiska förbundet, Omar Mustafa, valts in som ersättare i partistyrelsen.

Gholam Ali Pour är lärare, har en magisterexamen från Malmö högskola i internationell migration och etniska relationer och kandiderar för SD i kommunvalet i Malmö i höst.

"Olika åsikter"

TT: Iransk bakgrund och SD-politiker – kan du förstå att det kan uppfattas som udda?

- Ja, det kan man ju tycka om man inte tror att invandrare som kommer till Sverige kan ha olika åsikter.

Gholam Ali Pour, som tycker att SD är ett "mittenparti i den ekonomiska politiken men socialpolitiskt konservativt", tror att det kan finnas ett igenkännande hos en del invandrare för SD:s värderingar i familjefrågor. Men han avfärdar att kritik mot islam skulle vara en bärande orsak till att människor med invandrarbakgrund stödjer SD.

Negativt inställda

Gholam Ali Pour understryker i stället att många invandrare har kämpat för att etablera sig i Sverige, skaffat sig jobb och att de betalar skatt. Men de bor ofta i områden med stor tillströmning av nyanlända, känner otrygghet på grund av sociala problem, en brist på poliser och annat samhällsstöd och att de blivit negativt inställda till dagens invandringspolitik.

Dessutom finns det, säger han, en utbredd känsla bland en del invandrare av att en del andra invandrare inte anstränger sig lika hårt som de själva fick göra för att etablera sig.

- Det krävs att man själv tar på sig ansvaret, att man själv utbildar sig och att man skaffar riktiga jobb.

"Ett bättre liv"

TT: Finns det inte en risk med att peka ut människor och säga att de inte anstränger sig?

- Den risken finns bara om vi skulle vara demoniserande, men Sverigedemokraterna är inte det utan vi kommer med lösningar, svarar Gholam Ali Pour.

Det tar samtidigt tid att etablera sig i Sverige. På frågan om inte de som redan etablerat sig borde kunna ge även dem som nu är nyanlända tiden och chansen att jobba sig in i samhället svarar Gholam Ali Pour:

- De människor som kommer hit kommer för att få ett bättre liv. De kommer inte för att visa solidaritet med alla andra invandrare. Folk tänker på sin familj och de människor de har omkring sig.