Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Anders Ylander
Bild: Anders Ylander

SD, M, KD och L vill behålla Ringhals

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna stödjer Sverigedemokraternas förslag om att fortsätta driva Ringhals 1 och 2. Partierna hoppas på stöd från enskilda politiker från andra partier för att driva igenom förslaget.

Sverigedemokraterna har tidigare lagt ett förslag om att fortsätta driva Ringhals 1 och 2. Under ett möte i näringsutskottet på tisdagen tog M, KD och L beslut om att stödja förslaget, uppger TT.

– Vi har ju sökt stöd tidigare för att ge Vattenfall direktiv om att driva Ringhals 1 och 2 vidare, men även att korrigera ordergivningen till Vattenfall och ge dem möjlighet att titta på ersättningsreaktorer, säger Mattias Bäckström Johansson, ledamot för Sverigedemokraterna i riksdagens näringsutskott till TT.

Partierna har dock inte egen majoritet att driva igenom förslaget i riksdagen utan är i minoritet i utskottet och i kammaren. I riksdagens kammare handlar det dock om ett fåtal röster.

Näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M) säger till DN att han hoppas att ett eller flera partier eller enstaka ledamöter ska rösta för förslaget.

– Det handlar om el som kommer från ett driftslag som har väldigt liten klimatpåverkan. Och med tanke på den givna situationen kan vi ju inte på förhand avveckla kärnkraften. Så vi har röstat för ett förslag som skulle ge Vattenfall i uppdrag att sluta avveckla reaktorerna, säger han till DN.

LÄS MER: Ringhals ägare öppnar för mer kärnkraft

Vill ha fossilfritt – inte förnybart

Det var i förra veckan som KD och M lämnade energiöverenskommelsen. I fokus låg kärnkraftsfrågan. Det handlade bland annat om att de vill att energimålet ska handla om fossilfrihet och inte förnybart. Det skulle innebära att kärnkraften kan räknas in i det målet.

Lars Hjälmered säger till TT att det är en logisk följd av avhoppet att M och KD nu ställer sig bakom förslaget om Ringhals 1 och 2 i näringsutskottet.

– För oss handlar det om att göra vad vi kan för att rädda Ringhals 1 och 2. Utgångspunkten för oss är att de behövs för en trygg elförsörjning och att det har stora miljöfördelar som gör att samhället kan få bra och klimatsmart el, säger han.

GP har tidigare rapporterat om att det är svårt att driva reaktorerna vidare. Enligt kärnkraftverkets vd Björn Linde går det inte att driva vidare Ringhals 2 oavsett hur stora investeringar som läggs på reaktorn. För några år sedan upptäcktes korrosion på Ringhals 2:s bottenplatta.

– Vi kommer inte åt att inspektera överallt eftersom det står strukturer på bottenplattan. Därför finns det tekniska begränsningar som inte går att lösa med pengar. Så enkelt är det, sa han till GP.

LÄS MER: Snart stängs två av fyra reaktorer på Ringhals

LÄS MER: Nedstängningen av Ringhals kostar miljarder

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.