Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sex SD-politiker hoppade av mitt under fullmäktigesammanträdet. Arkivbild.

SD letar folk efter fullmäktigeavhopp

Dagen efter Sverigedemokraternas massavhopp mitt under kommunfullmäktigesammanträdet i Hässleholm arbetar Patrik Jönsson (SD), regionråd och förste vice ordförande i fullmäktige med att fylla de hastigt uppkomna luckorna.

Sex personer valde att lämna sina politiska uppdrag som en följd av att SD:s kommunalråd Ulf Erlandsson avgått efter uppmaning från partiledningen.

- Min bedömning är att vi kommer att lösa det. Vad jag kan se har vi 13 av 14 platser bemannade. Den sista stolen får vi avvakta och se vad länsstyrelsen kommer fram till efter sin rösträkning, säger Patrik Jönsson.

Erlandsson lämnade sina uppdrag i helgen sedan det bland annat avslöjats att han fått ut 160 000 kronor i felaktigt utbetalda ersättningar. Han har också delat närmare 130 texter från den främlingsfientliga sajten Fria Tider på sin Facebook-sida.

TT: Skadas förtroendet hos allmänheten av turbulensen inom partiet?

- Det hade skadats om vi inte gjort så här. Vi måste stå upp för våra åsikter. Har man fått fel ersättning ska det betalas tillbaka. Jag har krävt det men eftersom Ulf har lämnat har jag inte kvar mycket av min makt för det. Om kommunen fått tillbaka några pengar vet jag inte.

TT: Har du fått några reaktioner från partiledningen?

- De har sagt att de stöttar i en svår situation.