SD KU-anmäler Stefan Löfven efter attacken

Sverigedemokraterna meddelar att man kommer att anmäla statsminister Stefan Löfven till konstitutionsutskottet för att han kallat partiet för nazistiskt i SVT:s partiledardebatt. - Detta är ett nazistiskt parti, sade Löfven under debatten.

ANNONS
|

Det hettade till rejält mellan statsminister Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD) under SVT:s partiledardebatt under söndagskvällen. Redan i tidigt skede befann sig de två i ett ordkrig med varandra.

- Detta är ett nazistiskt parti, ett rasistiskt parti, sade Stefan Löfven under partiledardebatten.

Orden gick inte hem väl hos Åkesson som valde att besvara statsministerns anklagande.

- Det är en massa fula ord, påståenden och en massa tramsa, sade han och fortsatte sedan med att säga att Löfven bara sade "massa smuts".

KU-anmäler statsministern

Nu meddelar Sverigedemokraterna igenom ett pressmeddelande att man kommer att KU-anmäla statsministern för hans uttalande under debatten i SVT.

ANNONS

-När Sveriges statsminister påstår att Sverigedemokraterna är ett nazistiskt parti är det inte bara en lögn, det är också totalt historielöst och fullständigt respektlöst mot alla de miljontals människor som blivit utsatt för verklig nazism, sägerJonas Millard, ledamot av konstitutionsutskottet, i ett uttalande

Han fortsätter vidare:

-Enligt regeringsformen är man som statsminister skyldig att uttala sig sakligt och korrekt vilket uttrycks i kraven på saklighet och opartiskhet. Med anledning av detta kommer Sverigedemokraterna senast under tisdag lämna in en anmälan mot Sveriges statsminister till Konstitutionsutskottet.

Gick fort - sa fel

Efter debatten garderade sig Stefan Löfven i en intervju med SVT och menade att det gick lite fort när han formulerade orden.

– Ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, det har jag hela tiden sagt. Jag vet inte om det blev fel i hastigheten här. Men nazistiska rötter, rasistiskt parti, säger han till TV-kanalen.

GP har sökt Sverigedemokraterna.

ANNONS