SD-kampanj saknar lagligt stöd

ANNONS
|

För snart en månad sedan avslöjade SD-ledningen att partiet skulle starta en kampanj både hemma och utomlands för att avskräcka flyktingar från att komma till Sverige.

På en presskonferens talade partiledaren Jimmie Åkesson tillsammans med Paula Bieler, integrationspolitisk talesperson, gruppledaren Mattias Karlsson och partisekreteraren Rickard Jomshof om en hotande systemkollaps som redan drabbat det svenska samhället på grund av det stora asyltrycket. Det handlade om att rädda landet.

Nu sprider SD flygblad med ett upprop om folkomröstning om invandringen och Sveriges framtid. Enskilda uppmanas också att skriva insändare, kontakta ansvariga politiker och prata med sina grannar. Men ett upprop med namnunderskrifter har ingen formell status, enligt Valmyndigheten.

ANNONS

- Nej, det finns inte med i lagstiftningen. Det är enbart riksdagen som kan besluta om nationella folkomröstningar, säger Hans Lejsäfer, Valmyndigheten.

Senast det inträffade var 2003 då omröstningen gällde om euron skulle bli Sveriges valuta. Bland experter är uppfattningen också att SD:s upprop är verkningslöst. Professor Peter Esaiasson är statsvetare vid Göteborgs Universitet:

- Det är nog snarare så att SD vill skapa ett opinionstryck i den här frågan och få fler sympatisörer, säger han.

Statsvetaren Bruno Kauffman är inne på liknande spår:

- Jag tycker det är populism när man försöker ta vägen genom medborgarna i invandringsfrågan.

Enligt Valmyndigheten och statsvetare är ett upprop verkningslöst eftersom det enbart är riksdagen som kan besluta om folkomröstning.

Kände ni till det och varför görs då uppropet?

- Kampanjen är en del i att väcka opinion och sätta press på både regeringen såväl som den övriga så kallade oppositionen i riksdagen gällande invandringsfrågan, svarar Christian Krappedal, pressekreterare Sverigedemokraterna, i ett mejl.

Är det inte ett sätt att vilseleda sympatisörer som kan tro att det räcker med deras namnunderskrifter?

- Kampanjen uppmanar till upprop för folkomröstning om invandringen och Sveriges framtid. Genom underskrifter kan vi visa hur många det faktiskt är som motsätter sig den urspårade politik som regeringen för idag, det blir en kraftdemonstration som de övriga partierna inte kan bortse.

ANNONS

Det finns heller ingen fråga formulerad att ta ställning i uppropet. Varför?

- En exakt formulering får man givetvis ta ställning till senare vid tillfälle av en omröstning. Nu är dock budskapet tydligt, vi kräver en folkomröstning om invandringssituationen vi har idag, om den ska få fortsätta eller inte.

Flygbladet har också lett till kraftiga reaktioner på sociala medier, bland annat på Twitter:

"SD vill ha folkomröstning om landets framtid. Jag vill ha en rosa enhörning och sångröst MEN MAN KAN INTE FÅ ALLT MAN VILL"

"Fått reklam från SD "Upprop för folkomröstning om invandringen och Sveriges framtid". Höll på att spy på hallmattan"

"SD vill se folkomröstning mot invandring. Som invandrare vill jag se folkomröstning mot SD",

Men det finns också de som sympatiserar med uppropet, "Folkomröstning om invandringen, Ja tack", är en av flera kommentarer.

Sverigedemokraternas utskick gäller en folkomröstning på riksplanet. Sådana folkomröstningar kan bara initieras av riksdagen.

För att få till stånd en kommunal folkomröstning gäller andra regler: Då krävs att 10 procent av de röstberättigade begär det. Då måste kommunfullmäktige pröva om en folkomröstning ska hållas. Om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige sedan röstar nej till initiativet blir folkomröstningen inte av.

ANNONS
ANNONS