SD hotar att lämna samarbetet med regeringen

M-toppen Tomas Tobé anklagas för att bedriva en "Reinfeldt-politik" i Bryssel, som går på tvärs med vad regeringen vill.
Om EU:s ”migrantpakt" går igenom kan SD tvingas lämna samarbetet med regeringen.
– Avståndet mellan SD och regeringen är inte särskilt stort. Avståndet är betydligt större mellan regeringen och Tomas Tobé. Det är det som är lite märkligt, säger Ludvig Aspling (SD).

ANNONS
|

EU:s ”migrantpakt” har lett till en konflikt mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna på EU-nivå. Förslaget innebär att EU-kommissionen kan bestämma fördelningen av asylsökande vid krislägen.

Vid tretiden under natten mot fredagen skrev SD-toppen Mattias Karlsson på Twitter att partiet kan lämna Tidösamarbetet om inte regeringen stoppar ”Migrantpakten”.

”Om inte så har jag svårt att se hur grunden för vårt samarbete skall kunna bestå”, skriver han.

Han får stöd av partiledaren Jimmie Åkesson som menar att det inte kan komma som en chock att SD vill se en mycket stram och självständig migrationspolitik.

”EU:s ”migrantpakt” innebär i praktiken det motsatta. Vi kommer inte att acceptera att man skänker bort svenska väljares makt över migrationspolitiken till andra länders politiker och byråkrater i Bryssel. Punkt.” skriver han på Facebook.

ANNONS

”Helt oacceptabelt”

Ludvig Aspling, SD:s migrationspolitiska talesperson, säger att det hela handlar om att markera mot den rapport som tagits fram av EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M).

– Det här förslaget, som det ser ut nu, är helt oacceptabelt från vår sida och det har nog de allra flesta förståelse för, säger han.

Enskilda EU-länder som tagit stort ansvar i migrationsfrågan ska kunna få en rabatt och inte behöva ta emot lika stort antal flyktingar, enligt EU-förslaget.

Skulle inte Sverige kunna vara undantaget då?

– Vi skulle kunna få en viss rabatt, men inte för all framtid. Om den här rättsakten skulle bli verklighet så gäller den för all framtid. Vad som händer på kort sikt spelar inte så stor roll i det här fallet.

Hur skarpt är det här hotet från er sida?

– Det är inget hot därför att vi är mer eller mindre överens med regeringen i den här frågan. Sveriges inställning till migrationspakten, den är beslutad i EU-nämnden, och den är förhandlad med SD och regeringen.

– Avståndet mellan SD och regeringen är inte särskilt stort. Avståndet är betydligt större mellan regeringen och Tomas Tobé. Det är det som är lite märkligt.

Får stöd av regeringen

Enligt Aspling är det viktigt att både markera och förklara skillnaden mellan SD och M inför det stundande EU-valet 2024.

ANNONS

– I EU-parlamentet är Moderaterna kvar i Reinfeldt-eran. De gör upp med MP för att få till en ännu mer liberal migrationspolitik. Det var någonting de gjorde i Sveriges riksdag för ett antal år sedan, men i EU-parlamentet gör de i princip samma sak. Det här är ett viktigt besked inför nästa år.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) säger i en skriftlig kommentar till GP att regeringen driver en annan linje än den som EU-parlamentet har föreslagit.

– Det pågår fortfarande förhandlingar i ministerrådet, där jag och regeringen, driver en linje som innebär åtstramningar jämfört med parlamentets förslag. En förutsättning för att vi ska ställa oss bakom en överenskommelse i EU är också att det bidrar till ett minskat inflöde till Sverige.

”Mattias Karlsson har helt rätt”

Det är inte första gången en SD-topp hotar med att partiet ska lämna Tidösamarbetet. Partierna har olika syn på reduktionsplikten, alltså hur mycket biodrivmedel som ska blandas i bensin och diesel, och hur mycket mindre biodrivmedel som ska blandas in.

Partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt har tidigare hotat med regeringskris om regeringen och SD inte kommer överens om reduktionsplikten, rapporterade TV4. Senare i en intervju i Expressen mjukade Sjöstedt upp sitt uttalande.

ANNONS

Att migrantpakten skulle hota grunden för samarbetet, hur många gånger kan SD dra ett sådant kort eller nyttja den retoriken?

– Jag tror inte riktigt han uttryckte sig på det sättet, säger Aspling.

Men många tolkar det så.

– Hur man tolkar saker och ting är upp till var och en.

– I sak har ju Mattias Karlsson helt rätt. Det här utkastet från parlamentet, deras position i den frågan är oacceptabel. Det innebär en sådan enorm maktförskjutning från Sverige till Europeiska unionen, som självklart inte är acceptabelt.

Fakta: Asyl- och migrationspakten

EU-parlamentet godkände på torsdagen att slutförhandlingar får inledas med ministerrådet om fyra av delarna i den asyl- och migrationspakt som EU-kommissionen lade fram hösten 2020.

Där ingår bland annat själva huvudsystemet för hur asyl- och migrationspolitiken ska samordnas i EU.

Röstsiffrorna låg kring 420 ja, 130 nej och cirka 30 nedlagda.

Av de svenska ledamöterna röstade M, KD, L, C, S och MP ja till alla fyra förslagen, medan SD och oberoende förre SD-ledamoten Peter Lundgren sade nej till alla fyra. V sade ja till förslaget om krisåtgärder, men nej till de övriga.

(TT)

Källa: EU-parlamentet

LÄS MER:SD: Sänk reduktionsplikten – annars väntar regeringskris

LÄS MER:M och SD i strid om migrationen i EU

LÄS MER:Regeringen och SD på kollisionskurs om klimatet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS