Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Schyman mötte göteborgarna

Varför är inte bostadsbristen en valfråga medan fastighetsskatten debatteras livligt? Gudrun Schyman frågar och svarar i samma andetag - "det är männen som sätter agendan".
- Fastighetsskatten är en viktig frågan men en fråga som inte alls berör stora delar av befolkningen. Att den ändå får så mycket utrymme i valrörelsen beror bara på att den är viktig för männen.
Det är en van politiker och talare det unga Feministiskt initiativ har som draglok i valturnén som i går nådde Göteborg. En timma före torgmötet i Brunnsparken var Gudrun Schyman på plats för att öppna partiets valbar.
I stället för traditionell valstuga har Fi valt en rosa burliknande kvadrat vars väggar går att förvandla till tak - "en symbol för vår politik som också är transparent". Att det kärvade när en av väggarna skulle öppnas krävde både Gudrun Schymans längd och klackhöjd samt många hjälpsamma händer, skulle också kunna ses som en symbol Fi:s valturné.
Gudrun Schymans drar ett tungt lass, det är henne alla vill se och höra när Fi ska framträda. Men utan de hjälpsamma händerna skulle det inte vara en valturné värd namnet.
Med en valbudget på drygt en miljon kronor vilar det mesta av arbetet på ideella insatser.
Medan Gudrun Schyman talar om kvinnors villkor i arbetslivet och att många män är trötta på att vara tvåbenta bankomater som gör karriär 24 timmar om dygnet, delar Fi-anhängare ut foldrar.
För riksdagskandidaten Mikaela Robsahm är det bara en av många uppgifter. Tillsammans med en partikamrat ansvarar hon för hela valturnén, under tiden får timanställningen som personlig assistent i Göteborg stå åt sidan.
- Det är ett heltidsarbete just nu. Men det är väldigt viktigt att vi syns på gator och torg eftersom vi inte har råd att föra ut vårt budskap på så många andra sätt. Nu kan vi också försöka få ut valsedlar till så många vallokaler som möjligt.
Bland femtiotalet åhörarna under gårdagens torgmöte fanns blandade åsikter om Fi:s möjlighet att ta sig till riksdagen. Men många var överens om att partiet har haft en tuff start, att de bland annat blivit nedskrivna i media, men att de kommer igen i nästa val.
Linnea Haglund tror dock att Fi kanske tar plats i riksdagen redan i år.
- Ja, när vänsterpartiet tappar röster tror jag att en del av dem går till Fi. Det kan räcka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.