Schyman lämnar partiledarposten

Gudrun Schyman lämnar posten som partiledare för Feministiskt initiativ.

ANNONS
|

Det är i en intervju med DN som Gudrun Schyman meddelar att hon inte ställer upp för omval som partiledare vid Feministiskt initiativs nästa kongress.

– Min första tanke efter valet var att jag nog inte kunde gå nu, när alla deppade, och att det skulle verka som att jag lämnade ett sjunkande skepp. Men så är det ju inte, säger Schyman till DN, och tillägger att partiet är mer stabilt med lokala listor och partigrupper på fler håll i landet.

Efter partiets framgångar under supervalåret 2014, då man tog plats i Europaparlamentet och fick drygt tre procent av rösterna i riksdagsvalet, närde många förhoppningen om att partiet skulle ta sig över spärren i höstens val.

ANNONS

Trots detta tror hon att partiet kommer att vara en del av debatten även framöver.

– Feminismen är en viktig motpol mot nationalismen. I länder där nationalister får inflytande ser vi attacker mot aborträtten och hbtq-personer. Det är en utveckling vi måste hindra även i Sverige, säger Gudrun Schyman till TT.

Kommer fortsätta i partiet

Hon tror inte att partiet står och faller med hon lämnar rollen som partiledare.

– Vi är många och vi blir fler. Många av oss har erfarenhet av parlamentariskt arbete efter att ha suttit i kommuner. Men det är också svårt att få utrymme när jag är kvar där. Det är också av det skälet jag tycker att det är viktigt att kliva av nu, säger hon till TT.

Schyman har haft en ledande position i partiet sedan dess start 2005. I nuläget delar hon partiledarposten med Gita Navabi.

Vem hennes ersättare blir bestäms vid nästa kongress.

Hon tänker dock fortsätta sitt engagemang i partiet. Bland annat kommer hon leda en intern ledarskapsutbildning under namnet Fi Akademi. Hon kommer även fortsätta som lokalpolitiker i Simrishamns, där hon bor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS