Schlyter vann ny EU-rond om öppenhet

ANNONS
|

Förre EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP) har vunnit en rond mot Frankrike och EU-kommissionen i EU:s domstol i en strid om öppenhet.

För två år sedan vann Schlyter, numera riksdagsledamot, en första omgång mot kommissionen. Den domen, i EU-domstolens tribunal, överklagades av Frankrike. Nu föreslår domstolens generaladvokat att överklagan ska avslås. Den slutliga domen kommer senare, kanske i år.

Schlyter stämde 2012 EU-kommissionen för att den inte ville lämna ut kommissionens yttrande över en ny lag, om ett nanotekniksregister, som Frankrike ville inrätta. Schlyter var då ansvarig i EU-parlamentet för politikområdet som rymmer nanoteknik. Han ville veta vad kommissionen skrev i sitt yttrande till Frankrike. Ett medlemsland som vill införa en ny lag måste först anmäla det till kommissionen, för att kommissionen ska kunna avgöra om den går att förena med unionens lagstiftning. Men kommissionen hävdade att yttrandet inte var offentligt. Domen från tribunalen sade att det är öppenhet, inte hemligstämpel, som ska vara principen i ett ärende av den typ målet gäller.

ANNONS
TT

ANNONS