Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Saudiaffären tog sin tribut

Varför avgår försvarsministern? GP:s politikreporter Maria Sköld ger en bakgrund.

Varför avgår försvarsminister Sten Tolgfors?

- På en presskonferens i regeringskansliet på torsdagsförmiddagen angav Sten Tolgfors flera skäl: han ska redan i oktober ha talat med statsminister Fredrik Reinfeldt om att han efter fem och ett halvt år vill sluta som minister och återgå till riksdagen. Men avgången ska ha påskyndats av mediebevakningen kring Saudiaffären, som Tolgfors sa har varit känslomässigt påfrestande både för honom och för hans familj.

- Samtidigt är det uppenbart att försvarsministern blivit allt mer besvärad av de olika uppgifterna kring kontakterna med Saudiarabien. Det kan även finnas ytterligare information som oroar regeringen. Försvarsministern har undan för undan tvingats ändra sina uppgifter kring samarbetet med Saudiarabien om planerna på en vapenfabrik.

Vad handlar egentligen Saudiaffären om?

- Bakgrunden är ju att radiots Ekoredaktion för tre veckor sedan avslöjade att Försvarets forskningsinstitut, FOI, varit inblandat i planerna på att stödja Saudiarabien vid bygget av en vapenfabrik. FOI ska bland annat ha startat ett bulvanföretag, SSTI, för att dölja sin roll. Tjänstemän från FOI har hävdat att detta skett med försvarsdepartementets goda minne. Sten Tolgfors har däremot skyllt på misstag hos FOI och ansett sig vilseledd av myndigheten. Ordkriget mellan FOI och Tolgfors har successivt trappats upp, samtidigt som båda sidor ändrat sina versioner av vad som egentligen hänt.

Betyder det här att Saudiaffären nu inte längre kommer att vara besvärande för regeringen?

- Nej, många av frågetecknen kvarstår: vem visste egentligen vad? Har försvarsdepartementet kommit med oriktiga uppgifter? Vad har statsministern vetat? Vilken roll har UD och handelsminister Ewa Björling haft? Hur informerade har övriga borgerliga partiledare varit? De frågorna kommer att ställas även framöver.

Hur utreds de här händelserna?

- Det pågår två förundersökningar, dels hos justitiekanslern gällande hanteringen av sekretessbelagda uppgifter, dels mot tjänstemän på FOI. Parallellt har Konstitutionsutskottet börjat samla in material för att granska den anmälan mot Sten Tolgfors som miljöpartisterna Gustav Fridolin och Peter Rådberg lämnat in. De här processerna fortsätter som tidigare, även sedan Sten Tolgfors avgått.

Vem efterträder Sten Tolgfors som försvarsminister?

- Statsminister Fredrik Reinfeldt sa på presskonferensen på torsdagsförmiddagen att besked om det kommer att lämnas inom kort. Tills vidare tar infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd över ansvaret även för försvarsfrågorna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.