Socialminister Annika Strandhäll (S). Arkivbild.
Socialminister Annika Strandhäll (S). Arkivbild.

Satsning: Sexualupplysning för nyanlända

Många nyanlända kommer från länder med en annan syn på sex och samlevnad än Sverige. Nu ger regeringen ytterligare 3,7 miljoner kronor till RFSU för sexualupplysning riktad till den gruppen.

ANNONS
|

Syftet med satsningen är att sprida kunskap om sexuella och reproduktiva rättigheter till nyanlända kvinnor, men också att nå männen.

- Vi kan konstatera att en del av de kvinnor som finns i den här gruppen med nyanlända kommer från samhällen där det råder helt andra normer, lagar och regler. Det här projektet ger den här gruppen kvinnor bättre möjlighet till kunskap om de sexuella och reproduktiva rättigheter som man har i Sverige, säger Annika Strandhäll.

ANNONS

Eftersatt område

I projektet ingår filmer på olika språk och kring olika teman. Det ingår också skräddarsydda utbildningar som riktar sig till tolkar.

- Det handlar ju om att höja kunskapsnivån och nå fram till den här gruppen av kvinnor som vården ibland har svårare att nå än andra grupper, säger Annika Strandhäll, som erkänner att det är ett eftersatt område.

Satsningen har sprungit ur en kartläggning och projekt som RFSU påbörjade 2016. Flera videor som tar upp ämnen som till exempel förlossning, preventivmedel och mens har producerats och översatts till 14 olika språk, säger Magdalena Abrahamsson, projektledare för kvinnors hälsa RFSU.

RFSU har jobbat både direkt med målgruppen och de som möter nyanlända, till exempel barnmorskor, SFI och skolpersonal, för att sprida materialet.

Även till män

- Det är väldigt olika vilken kunskap olika grupper har men vi ser också att det är ganska lika vilken information man efterfrågar. Vi jobbar också väldigt tydligt med ett rättsperspektiv. Det är något som också hjälper till och integrerar människor, säger Magdalena Abrahamsson.

ANNONS

Projektet har hittills riktat sig enbart till kvinnor och flickor men kommer från och med i år även att inkludera män.

- Som en förutsättning många gånger för kvinnors förbättrade hälsa måste man också jobba med män, så det känns bra och viktigt att göra det.

i år sker även en utbildning av tolkar.

- Det är inte helt lätt att arbeta med de här frågorna, man kan som tolk själv ha begränsade kunskaper och då påverkar det kvalitén på den tjänst man kan erbjuda vid tillexempel ett vårdmöte, säger Magdalena Abrahamsson.

TT

Fakta: Sexualupplysning till nyanlända

Regeringen ger Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) 3,7 miljoner kronor för att förbättra den sexuella och reproduktiva hälsan hos nyanlända kvinnor. Pengarna ska också användas för att sprida kunskap om kvinnornas sexuella och reproduktiva rättigheter.

Medlen får användas under 2018. I projektet ingår bland annat utbildningar som riktas till både kvinnor och män samt skräddarsydda utbildningar riktade till tolkar.

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) är ett vedertaget begrepp som rör olika aspekter av sexualitet och fortplantning. Det är till exempel graviditet, förlossning, mödravård, aborter och preventivmedel, men också rätten att bestämma när man ska skaffa barn och att få välja partner.

Källa: Socialdepartementet, NE

ANNONS