Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En tydlig vårdkedja ska göra blivande föräldrar tryggare. Arkivbild.

Satsning på tryggare förlossningsvård

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är nu överens om hur de extra pengar som anslagits till förlossningsvården ska användas. Målet är att skapa större trygghet före, efter och under graviditeten.

Överenskommelsen omfattar 1,8 miljarder kronor som ska användas under 2018. Ett av målen är att skapa en tydligare vårdkedja.

- Som förälder och blivande förälder ska man kunna känna sig väldigt trygg i att förstå vad det är som kommer att hända innan, under och efter man har fått barn, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till SR Ekot.

SKL har gjort en kartläggning av de brister som finns i förlossningsvården i dag. Just information om vart man ska vända sig vid eventuella problem är något som föräldrarna saknar, enligt kartläggningen.

- Man blir inskriven i mödravården, och sedan är det förlossningsvården, BB och eftervård. Så man efterfrågar många gånger tydligare information, säger Eva Estling, samordnare vid SKL till Ekot.

Rapporten visar också att vården behöver bli mer anpassad efter kvinnornas individuella behov eftersom en modell inte passar alla.

- Det är också viktigt att vården tar på sig blivande föräldrars glasögon och ser hela vårdkedjan och blir mer lyhörd för var och ens behov, säger Eva Estling.