Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arlanda på söndagen/ Jonathan Johansson. Bild: Sören Andersson, TT/Privat

SAS-strejken: Jonathan, 22, en av 27 000 drabbade

Förhandlingarna mellan pilotfacket och arbetsgivaren har strandat och strejken fortsätter på måndagen. 230 flyg ställs in och 27 000 resenärer drabbas. En av dem är 22-årige Jonathan Johansson. – Nu får jag åka tåg i 23 timmar istället, och missar två viktiga arbetsdagar, säger Jonathan som skulle börjat sommarjobbet idag.

SAS bekräftar att strejken kommer att fortsätta under måndagen.

- Vi är djupt bedrövade och synnerligen förvånade över att Svensk Pilotförening åter har tackat nej till medlarnas bud. Vår enda ambition är att få det här i hamn, men man måste vara två som vill förhandla, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS.

Läs också: Trots strejken – brudparet är framme

Förhandlingarna fortsatte till sent på natten men parterna lyckades inte komma överens. Arbetsgivarsidan anser sig ha gått långt i förhandlingarna och tycker att Svensk Pilotförening ställer orimliga krav.

- Vi tvingas tyvärr konstatera nu klockan 01.30 att vi inte kan hitta en överenskommelse här och nu, säger Mattias Dahl, vd för Svenska flygbranschen.

Arbetsgivarorganisationen har accepterat det nya medlarförslaget, precis som det förra, innan konflikten startade, men båda har avvisats av pilotfacket.

- Pilotfacket vill inte rucka på något av sina krav, så vi tvingas ge upp just nu med medlarnas goda minne, säger han.

Pilotstrejken bröt ut i fredags kväll efter att Svensk pilotförening (SPF) utlöst sitt varsel för 400 SAS-piloter med bas på Arlanda.

SAS långdistansflygningar till USA och Asien, samt flygningar som genomförs med inhyrda operatörer, exempelvis vissa inrikesflygningar, berörs inte av strejken. Information om vilka flyg som går och inte finns på flygbolagets hemsida.

Enligt Johan Live,  som är Swedavias kommunikatör på Göteborg Landvetter Airport, är det realtivt lugnt på flygplatsen på måndagsmorgonen. 

– SAS, liksom vi, har uppmanat resenärer att försöka omboka hemifrån istället för att åka till flygplatsen. Det budskapet verkar ha gått fram, säger Live.

Även under gångna helgen ska det ha varit förhållandevis få strejkdrabbade SAS-resenärer på Landvetter.

– Det ska ha varit betydligt fler på Arlanda som jag förstått det. Det är givetvis beklagligt för alla som drabbas, säger Live.

En av de som drabbats av flygstrejken är 22-årige Jonathan Johansson som på måndagsförmiddagen befinner sig i Stockholm. Egentligen skulle han ha varit i Kiruna redan på söndagen för att börja sitt sommarjobb idag.

– Chefen skulle egentligen stått och väntat på mig vid 09 imorse, säger Jonathan.

Hans flight i söndags blev inställd, men han bokade då en ny till dagen efter, klockan16. 

– Men vid 03.54 fick jag ett sms om att också den var inställd. Nu får jag åka tåg i 23 timmar istället, och missar två viktiga arbetsdagar. Jag ska jobba i gruvan och nu skulle vi ha säkerhetsgenomgång. Som tur är har jag lite koll för jag har jobbat där innan, säger Jonathan som till vardags är student i Linköping. 

Pengarna är en sak, men det som irriterar honom framför allt, säger han, är bristen på information från SAS.

– Jag tycker att strejkrätten generellt sett är väldigt viktig och bra, men mitt problem är att vi kunder inte har fått någon ordentlig information. Jag satt och uppdaterade mig hela gårdagen online, och hade jag vetat tidigare att de flighter som ställts in inte skulle återupptas om en lösning kom till så hade jag bokat tåg för länge sedan. Nu hittade jag den informationen av en slump, i ett twitter-flöde. 

Pilotstrejken på SAS fortsätter att påverka flygtrafiken även i morgon, skriver TT. På tisdagen ställs 240 SAS-flygningar in vilket berör 25 500 passagerare, enligt ett pressmeddelande från flygbolaget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.