Sara Mohammad: "Helt absurt!"

ANNONS
|

Sara Mohammad var nyligen sommarvärd i radioprogrammet Sommar i P1 där hon berättade om sin uppväxt i en religiös familj i Kurdistan i norra Irak. Som liten tvingades hon att bära slöja och könsstympades utan bedövning. När hon var 17 år höll hennes bror en Kalashnikov mot hennes huvud och hotade att döda henne om hon inte gick med på att bli bortgift. I dag kämpar hon mot hedersförtryck och är grundare av föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime.

Och diskussionerna på Facebook, där en del ungdomar försvarar hedersförtryck, gör henne arg.

–Något är väldigt fel när ungdomar i Sverige vågar skriva så helt öppet.Hedersvärderingar är inget man föds med, det är något man lär sig av sina föräldrar och sin omgivning. Jag kan inte ge något annat svar än att integrationspolitiken inte fungerat när ungdomar skriver så, säger Sara Mohammad.

ANNONS

Vill ha debatt om värderingar

Hon säger att Sverige kan göra mycket för att förhindra att hederskulturella värderingar sprids. Hon efterlyser bland annat krav på att svenska skolor inför handlingsplaner mot hedersförtryck, samt att staten stoppar bidrag till trossamfund som diskriminerar kvinnor och HBTQ-personer. Men framförallt efterlyser hon en debatt om värderingar.

–Under mina 24 år i Sverige har vi aldrig haft en ordentlig debatt om värderingar. Det handlar inte om svenska värderingar eller utländska värderingar. Debatten måste handla om sekulära värderingar kontra religiösa och hederskulturella värderingar, säger Sara Mohammad.

"Pojkarna har en nyckelroll"

Astrid Schlytter är docent i rättssociologi på Stockholms universitet och forskar om hedersrelaterade frågor. Enligt henne skulle diskussionerna på nätet kunna spegla en förändring man sett även i svenska förorter.

–Vi pratar med kvinnor som uttrycker att förorterna har blivit som deras hemländer. Att kvinnor inte längre får gå klädda som de vill och att flickor inte får besöka fritidsgårdarna för sina bröder. Många pojkar känner ett ansvar att kontrollera kvinnor, säger Astrid Schlytter.

I dagarna släpper hon en forskningsgenomgång där hon och en till forskare tittat på varför en del unga pojkar socialiseras till att kontrollera flickor.

–Pojkarna har en nyckelroll i det här. Kulturell bakgrund och föräldrarnas religion spelar ofta in. Socioekonomiska aspekter kan också ha visst inflytande, säger Astrid Schlytter.

ANNONS

Få mätningar gjorda

Några riktiga mätningar av hur vanliga hedersrelaterade värderingar är bland svenska ungdomar finns inte. Enligt en kartläggning som gjordes tidigare i år av föreningen Varken Hora eller Kuvad bland 1100 ungdomar i några av Stockholms förorter var det däremot tydligt att hedersförtrycket både breder ut sig i segregerade områden och kryper allt längre ner i åldrarna.

I studien svarade 28 procent av de tillfrågade tjejerna att de var mycket hårt kontrollerade hemifrån. 63 procent svarade att de inte får ha en relation med någon av en annan etnicitet och 81 procent av killarna kände ett ansvar för att hålla koll på sina systrar.

–Det är helt absurt. Tyvärr har Sverige under många år försökt att sopa detta under mattan. Man har ursäktat visst förtryck med argumentet att vi måste ha förståelse för andra kulturer. Jag säger att vi måste våga försvara sekulära värderingar och individens frihet före allt annat. Det är dags att tala klarspråk. Vi kan inte offra vissa kvinnor av rädsla för att de tillhör en viss kultur. Det är vad jag kallar verklig rasism, säger Sara Mohammad.

ANNONS