Foto: TT
Foto: TT

Säpo utreder terrorhot mot Stockholm - sprids på nätet

ANNONS

Aftonbladetvar först med att rapporteraom att Säkerhetspolisen undersökerett hot om ett terrorattentat i Stockholm.

Hotet ska vara riktat mot de centrala delarna av Stockholm.

– Det vi kan säga är att det har spridits ett meddelande med hot om ett terrorattentat som vi i nuläget arbetar med att samla in underrättelser om tillsammans med Polismyndigheten, säger Sofia Hellqvist på Säpos pressjour till Aftonbladet.

Enligt tidningen harSäpo, polisen i region Stockholm och den Nationella operativa avdelningen ska ha gått upp i stabsläge med anledning av hotet.

När GP når polisens presstalesperson i Stockholm under torsdagsförmiddagen, hänvisar de till Säkerhetspolisen utan kommentar.

ANNONS

Nina Odermalm Schei, kommunikationschef hos Säkerhetspolisen, bekräftar att ett meddelande om ett hot mot Sverige just nu sprids i sociala medier.

– Det är etthot gällande terrorsom har spridits i sociala medier, det här en av de uppgifter vi får in i vårt underrättelseflöde, ständigt och jämt. Vi hanterar omkring 6000 underrättelser varje månad som handlar om terrorism. I flödet hittar vi hela tiden och identifierar konkreta och allvarliga hot mot Sverige och då får vi arbeta med att förhindra eller avvärja dem, sägerNina Odermalm Schei.

Hur agerar ni på det här hotet?

– När vi får in en underrättelse om att någon eller några utryckt att ta sikte mot Sverige, vilket vi får ungefär varannan dag, vidtar vi sjävklart intensiva och direkta åtgärder. Vi inhämtar information och bedömer hotet och följer upp informationen och skaffar oss en bild om vad det handlar om. Det som skiljer det här hotet från andra hot är att det kommit i sociala medier, säger Nina Odermalm Schei.

Skickades från okänt nummer i utlandet

Under onsdagskvällen tog GP del av ett hot om en terrorattack i Stockholm via sociala medier. I meddelandet uppmanade avsändaren att man skulle göra sig redo för att Islamiska staten skulle attackera Stockholm.

Meddelandet skickades från ett okänt nummer i utlandet.

ANNONS

Rikspolischef Dan Eliasson säger till TT att polisen fick kännedom om hotet "inom de senaste 24 timmarna".

– Vi har vidtagit mått och åtgärder, säger han.

Enligt Nina Odermalm Schei på Säpo påverkar inte händelsen terrorhotnivån i Sverige.

– Den ligger fortsatt kvar på en trea på en femgradig skala, säger hon till GP.

Statsminister Stefan Löfven befinner sig just nu i Stockholm och uppger för Expressen att han har informerats om hotet.

– Regeringen är informerad och håller sig löpande informerad. I övrigt hänvisar vi till Säpo" säger statsministernspressekreteraretill Expressen.

I ett pressmeddelande uppger polisen att man fick kännedom om hotet efter att privatpersoner kontaktat myndigheten.

ANNONS