Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Samordnare: IS leder matchen om vissa unga

Det krävs en rad åtgärder, från olika myndigheter och av varierande slag, för att motverka att unga rekryteras till våldsbejakande extremism.

Antalet våldsbejakande extremister har gått från hundratals till tusentals de senaste åren, och störst är ökningen när det gäller islamister, enligt Säpo. Bedömare på området är inte förvånade över Säpos siffror.

- När IS utropade ett kalifat var det som att släppa anden ur flaskan, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert på Försvarshögskolan.

Tongivande predikanter flyttade fram sina positioner, och många i gränslandet till extremism tog steget över.

"Bättre på att inkludera"

Zan Jankovski framhåller att IS varit skickligt i sin propaganda, inte minst på sociala medier.

- Sedan måste man fråga sig varför vi har så många unga som är mottagliga för detta. I någon mening har vi som samhälle misslyckats när sådana organisationer är bättre på att inkludera ungdomar, säger Jankovski.

Han anser att samhället behöver göra större och tidigare insatser för de ungdomar som kan vara potentiellt mottagliga.

- Individer som lockas av IS säger att där känner man sig viktig och behövd, man känner att man kan någonting och är med om något större, säger Zan Jankovski.

Han tror att både skolan och föreningar, om de får stöttning, kan bli bättre på att nå ut till ungdomar i riskzonen.

Kan inte förutsäga

Samtidigt går det inte att förutsäga precis vilka unga som lockas av våldsbejakande extremism. Det framhåller Christer Mattsson, utvecklingsledare på Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.

Det finns också stora skillnader mellan områden som liknar varandra ekonomiskt och sociokulturellt. Mattsson pekar på att nästan alla IS-resenärer från Göteborg kommer från Angered och andra stadsdelar i nordost, men i stort sett ingen från Biskopsgården. Starka släktnätverk med aktiva ledande personer är en förklaring.

- Det är många faktorer som samverkar, och det är mycket viktigt att inte fastna i förklaringar där en enda faktor framställs som helt avgörande, säger Mattsson.

Olika uppdrag

Olika aktörer har olika uppdrag i sammanhanget.

- Vissa myndigheter är till för att skydda samhället, andra finns för att hjälpa individer. Det är viktigt att skilja ut vem som ska göra vad, säger Mattsson.

Skarpare insatser behövs mot de islamistiska miljöerna, anser Magnus Ranstorp. Med fler våldsbejakande extremister ökar risken för terrordåd.