Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Britta Björkholm vid Folkhälsomyndigheten bekräftar att Sverige har en samhällsspridning av deltavarianten.  Bild: Claudio Bresciani/TT
Britta Björkholm vid Folkhälsomyndigheten bekräftar att Sverige har en samhällsspridning av deltavarianten. Bild: Claudio Bresciani/TT

Samhällsspridning av deltavarianten i Sverige

Sverige har en samhällsspridning av deltavarianten av coronaviruset, uppger Folkhälsomyndigheten för TV4 Nyheterna.

Tidigare under tisdagen rapporterade Aftonbladet att antalet nya fall av deltavarianten, det som tidigare benämndes som den indiska varianten, har ökat med minst 70 procent de senaste fem dagarna. Det visar en enkät som tidningen har gjort.

Under kvällen uppger alltså Folkhälsomyndigheten att Sverige har en samhällsspridning av varianten.

– Det är ju inte bara reserelaterade fall som dyker upp, så är det. Att den verkar öka i omfattning kan vi säga redan nu, säger Britta Björkholm, chef på avdelningen för smittskydd och hälsoskydd på Folkhälsomyndigheten till TV4 Nyheterna.

Folkhälsomyndigheten har tidigare larmat om att deltamutationen ”tros ha en ökad spridningsförmåga jämfört med andra varianter”. Samt att preliminära analyser tyder på att vaccinationsskyddet efter en dos är något lägre mot deltavarianten men att två doser ger ”ett gott skydd”.

Driver på spridningen i Storbritannien

Deltavarianten har hittills upptäckts i 74 länder. I Storbritannien är det den mutation som numera driver på smittspridningen. Deltavarianten bedöms svara för 90 procent av de nya fallen i landet och smittotalen är på de högsta nivåerna sedan i februari.

Det har fått den brittiska regeringen att skjuta på den planerade återöppningen av samhället till den 19 juli.

– Tusentals fler riskerar att dö om vi inte ger sjukvården några extra nödvändiga veckor, sade premiärminister Boris Johnson när han levererade beskedet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.