Samarbete het fråga för Byggnads

ANNONS
|

Den fria rörligheten inom EU märks allt mer i byggbranschen. Med avtalsbrist, svartjobb och utnyttjande av arbetskraft. Samtidigt får många jobb och tjänar mycket pengar.

Fortfarande är stora delar av arbetsmarknaden oreglerad. Därför vill Byggnads samarbeta. Den heta frågan inför förbundets kongress nästa sommar handlar om första stegen till internationellt medlemskap.

Och även Polen har allt att vinna på samarbete, enligt Andrzej Matla, internationell koordinatör för fackföreningen Solidaritet.

- 85 procent är inte fackligt organiserade. De flesta som åker till Sverige är inte medlemmar i Polen. Vi vill försöka nå dem också, då kan vi kanske få nya medlemmar här, säger Andrzej Matla.

ANNONS

Tankar finns på att åka till Sverige för att hjälpa till att organisera de polska arbetarna. Ett sådant arbete är redan igång i England.

Ett kontrakt med facket - ett utan

- Vi har diskuterat vad vi kan göra för att ge information till de polska arbetarna och förklara hur viktigt det är med kollektivavtal. Vi har även hört om avtal där det står att jobbet förloras om man går med i facket, säger Andrzej Matla. Han berättar att det ibland finns två kontrakt, ett med facket, ett utan.

Solidaritet är liksom Byggnads emot lönedumpning och hittills har ett möte hållits mellan Byggnads och polska Solidaritet och Budowlani. Inga beslut är fattade, men Christer Wälivara, internationell sekreterare på Byggnads, berättar att det finns planer på att lägga fram ett förslag inför förbundets kongress.

- Det första steget till "internationellt medlemskap" är den heta frågan.

Det som diskuteras är ett gemensamt skydd över gränserna. Om en fackansluten i Polen åker till Sverige bör han få stöd av Byggnads och vice versa. Eller att man enkelt kan byta fackförbund genom ett så kallat övergångsbevis, som finns för svenskar i Norge.

En annan idé är att göra som Serviceinternationalen, där de fackanslutna kan åka vart som helst i världen och få grundskydd. Ytterligare ett förslag är att göra som i Tyskland. Där finns en paraplyorganisation där båda ländernas fack ingår, vilket ger skydd åt arbetaren. Därmed kan arbetaren stanna kvar i sitt fack.

ANNONS

- Vi får väl se vad som är smidigast för individerna, säger Christer Wälivara.

Enligt honom har det blivit lättare att teckna kollektivavtal. Lönerna har därför kunnat regleras.

- Men om de sedan får ut rätt lön är svårt att veta.

För att nå de utländska byggarbetarna har Byggnads nyligen startat ett stort tolkprojekt. Samtidigt berättar han att många utländska byggnadsarbetare är rädda för att ha kontakt med facket.

Roland Ljungdell, ombudsman i Malmö dit de flesta östbyggjobbare kommer, har varit ute på många byggen och pratat med folk.

- De är livrädda för att prata med oss. Några kröp ner på marken, tittade sig omkring så att ingen arbetsledare såg att de pratade med oss. Det känns inte bra. Vi är inte vana vid att skrämma folk.

Fakta

ANNONS