Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saltsyra kan ha nått grundvattnet

Ett stort utsläpp av saltsyra skapade ett giftigt gasmoln över Alby utanför Ånge på torsdagen. Det är ännu oklart om grundvattnet påverkats.

- Just nu vet vi inte om det har nått grundvattnet. Det kan vi inte svara på, men det finns en viss risk. Det får man se efteråt med provtagningar när den akuta fasen är över, säger Johan Rignell vid Ånge kommuns miljökontor till P4 Västernorrland.

Det var på torsdagsförmiddagen som en järnvägsvagn med 64 000 liter saltsyra började läcka nära Albyfabriken i Ånge. Saltsyran läckte ut med en hastighet på 30 liter per minut, bedömer miljöskyddsinspektör Johan Rignell.

Räddningstjänsten beslutade att evakuera Albyskolan och boende i Alby uppmanades att stänga fönster, dörrar och ventilation och hålla sig inomhus.

Hälsocentralen i Ånge gick upp i beredskapsläge och saneringsslussen för kemiska olyckor på hälsocentralen ställdes i ordning. Vårdcentralen i Ånge har personal på plats under kvällen ifall boende nära fabriken skulle känna irritation i slemhinnor. Inga personskador har rapporterats hittills. Järnvägen stängdes av och tåg ersattes med buss.

Räddningsarbetet väntas pågå fram till 22-tiden på torsdagen, men avspärrningar som under eftermiddagen hindrade Albybor från att ta sig hem begränsades vid 15-tiden till att bara omfatta olycksområdet. Det berättade räddningstjänsten på en presskonferens med anledning av olyckan.

- Riskområdet är begränsat till omkring femhundra meter omkring vagnen som läcker, säger Håkan Andersson, kembefäl på räddningstjänsten.