Salmonella funnen i Ica-köttfärs

ANNONS
|

Ica återkallar köttfärs efter att salmonella upptäckts i en stickkontroll. Den produkt det gäller är ICA Basic blandfärs, i två olika förpackningsstorlekar: 900 gram, sista förbrukningsdag 25-07-2013 samt 1600 gram, sista förbrukningsdag 24-07-2013.

Köttet kommer från Irland och Danmark, och kan ha sålts i hela Sverige från den 17 juli.

I och med återkallelsen stoppas varorna för försäljning i butikernas kassor.

Ica skriver i ett pressmeddelande att kunder uppmanas att lämna tillbaka blandfärsen eller kontakta Ica:s kundtjänst.

FAKTA/Salmonella

- Den vanligaste orsaken till salmonellautbrott är kontaminerade livsmedel. Bakterien dör dock vid upphettning till 72 grader.

- I Sverige rapporteras cirka 4 000 sjukdoms fall per år, varav cirka 85 procent är utlandssmittade. Normalt rapporteras fyra till åtta utbrott per år.

ANNONS

- Inkubationstiden är oftast ett till tre dygn. Vanligen ses ett akut insjuknande med buksmärtor, feber, diarréer och ibland kräkningar.

- Allmänt god hygien förebygger smitta. Det är viktigt att följa livsmedelshygieniska rutiner, så att eventuella bakterier i maten inte kan föröka sig.

- Salmonellainfektion är en smittspårningspliktig sjukdom. Vid misstänkt smitta från livsmedel eller vatten ska miljökontoret eller motsvarande i kommunen kontaktas.

- Det största svenska utbrottet på senare år inträffade 2007 med 179 sjukdomsfall från olika delar av landet. Den epidemiologiska utredningen pekade på importerad babyspenat som orsak till utbrottet, något som dock aldrig kunde bekräftas mikrobiologiskt.

- År 1953 förekom ett stort utbrott med 9 000 fall och 90 dödsfall. Smittan, S. typhimurium, spreds via förorenade charkvaror och kött från ett slakteri. Detta utbrott har legat till grund för det salmonellakontrollprogram som fortfarande bedrivs i Sverige.

Källa: Smittskyddsinstitutet

ANNONS