Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Saga, 10, och Kasper, 8, räddade man under husvagn

Under lördagskvällen hamnade en 45-årig man under en husvagn på en camping i Molkom. Men tack vare syskonen Saga, 10, och Kasper, 8, lyckades man rädda mannens liv.

I lördags befann sig familjen Basson på Mangenbadens camping utanför Molkom. Under kvällen skulle de fixa med vagnens höjd eftersom den inte riktigt stämde överens med ett däck som familjen har ställt bredvid. Till sin hjälp hade de frågat grannen.

"Började springa direkt"

Efter att ha ställt en domkraft under husvagnen och sänkt på ena sidan skulle man gå vidare till den andra. Men då gav domkraften vika, något som NWT var först med att berätta.

- Vår granne låg under vagnen med domkraften och han lyfte vagnen några millimeter. Men så helt plötsligt for vagnen sidleds och hjulaxeln hamnade på honom med all vikt rakt över honom, säger pappan Jonas Basson.

Dottern Saga, 10, var på väg till lekplatsen när hon hörde pappa skrika efter hjälp.

- Då började jag springa direkt och sa till Kasper att springa åt andra hållet så att vi kunde hämta hjälp, säger Saga Grann Basson. 

Samlade ihop grannarna

Saga och hennes bror Kasper sprang åt varsitt håll och började ropa på sina grannar och andra som befann sig på campingen. De lyckades samla ihop några personer och alla sprang mot familjen Bassons husvagn.

Vid husvagnen stod Jonas och mamman Sara kvar och försökte få ut mannen under husvagnen förgäves. Tillsammans med de hjälpande grannarna som Saga och Kasper hade hämtat lyckades de få upp husvagnen som väger runt 2000 kilo och pallade upp den. 

- Vi var fem, tio personer som lyckades lyfta vagnen och fick bort tyngden. Sen kom ambulanshelikoptern och hämtade honom. Vi har haft lite kontakt med honom och hans sambo, han har brutna revben och punkterad lunga, säger Jonas Basson.

Saga: Jag är glad att han överlevde

Jonas är imponerad över Saga och Kaspers snabbhet och är väldigt glad över den reaktionen.

- Hade de inte varit så snabba med att hämta hjälp hade han dött, säger Jonas Basson

Hur mår ni nu?

- Lite i chock. Barnen blev väldigt chockade så fort det var över. Igår gick vi som i ett stort töcken och försökte komma till sans med vad som hänt, säger Jonas.

Även Saga och Kasper har hunnit smälta lördagens chockerande händelse. 

- Det var läskigt och jag blev jätterädd när jag såg att husvagnen hade ramlat åt sidan. Men jag är glad att han överlevde, säger Saga Basson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.