Nyamko Sabuni. Arkivbild.
Nyamko Sabuni. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Sabuni: Pandemilagen ska inte förlängas

Liberalerna anser att regeringen missbrukar pandemilagen och kräver nu att den inte förlängs. Det säger partiledaren Nyamko Sabuni i en intervju med SVD. ”Regeringen har överskridit sina befogenheter rejält”, säger hon till tidningen.

ANNONS
|

För att begränsa smittspridningen av coronaviruset meddelade regeringen under måndagen åtta nya restriktioner som träder i kraft under onsdagen.

Besluten möts nu av kritik från Liberalerna som anklagar statsminister Magdalena Andersson och regeringen för maktmissbruk.

Nyamko Sabuni menar att regeringen inte kan motivera vilken effekt åtgärder som till exempel att krogar måste stänga klockan 23.00 har på smittspridningen. Liberalerna vill därför att den tillfälliga pandemilagen som trädde i kraft i början av 2021 och som ger regeringen befogenheter att fatta beslut om restriktioner inte förlängs.

– Regeringen har missbrukat den rätten. Med måndagens presskonferens där nya restriktioner presenterades utan att kunna motiveras så menar vi att det är dags att riksdagen tar tillbaka ansvaret för att fatta beslut om restriktioner fortsättningsvis, säger Nyamko Sabuni till SVD.

ANNONS

LÄS MER:Här är restriktionerna som börjar gälla 12 januari

Pandemilagen gäller fram till slutet av januari och Sabunis uttalande sker inför att riksdagen i nästa vecka ska rösta om den ska förlängas till och med maj ut.

”Begränsar bara våra fri- och rättigheter”

Under måndagens presskonferens motiverade Magdalena Andersson de nya restriktionerna, som bland annat också innebär att max 500 personer får samlas offentligt, med den ökade smittspridningen som skett i samhället i takt med att den nya virusvarianten omikron nått Sverige.

LÄS MER:Smittan skenar när omikron tagit över i Sverige

Enligt statsministern är de nya restriktionerna nödvändiga för att vården inte ska bli för hårt belastad.

I intervjun med SVD förtydligar Nyamko Sabuni att hennes partis ställningstagande inte innebär att de anser att restriktioner helt bör slopas. Istället menar hon att besluten om dem alltså bör fattas i riksdagen.

– Det finns en smittspridning som vi vet kommer att vara årlig och sannolikt återkommande, precis som med vinterkräksjuka och influensa. Men bara för att folk kan bli smittade betyder inte att vi kan begränsa medborgerliga fri- och rättigheter. Igår blev det uppenbart tydligt att de nya restriktionerna inte alls bistår till att bekämpa pandemin utan bara begränsar våra fri- och rättigheter, säger partiledaren.

Socialministern försvarar besluten

När Nyamko Sabuni debatterade regeringens beslut med socialminister Lena Hallengren i Studio 1 under måndagseftermiddagen utvecklade Liberalernas partiledare vilken typ av åtgärder hon anser är nödvändiga just nu.

ANNONS

– Jag hade hellre sett ett större fokus på att människor får sin tredje dos av de som faktiskt är vaccinerade, och att regeringen avsätter resurser och allt som man kan göra för att de som idag inte är vaccinerade också vaccineras.

Sabuni anser också att de som tagit beslutet att vaccinera sig gjort det med ett löfte om att kunna leva friare.

– Jag tror inte vi minskar på smittspridningen genom att stänga krogen 23.00, det är annat som behöver göras. Sedan menar jag också att om man vaccinerar sig har man gjort det med löftet om att man ska få sina medmänskliga fri-och rättigheter på plats, att man ska kunna leva friare. Men just nu uppmanar vi medborgare att vaccinera sig och samtidigt parallellt med det fortsätter vi att begränsa deras fri- och rättigheter och det menar jag är fel väg att gå.

Lena Hallengren menar å sin sida att inskränkningarna i människor liv just nu är nödvändiga för att bromsa smittspridningen av den nya virusvarianten som i nästan lika hög grad infekterar vaccinerade som ovaccinerade, även om vaccinerade inte löper lika stor risk att utveckla allvarlig sjukdom.

– Oavsett om man är vaccinerad eller inte bidrar man just nu med den nya omikronvarianten till smittspridning och det är det som är det allvarliga. Vi har ju kunnat ta del av en skenande smittspridning. Den ökar med 100 procent på en vecka. Får vi en smittspridning som fortsätter i den takten är ju risken stor att både de som skulle kunna få vård av olika slag inte kan få vård för att den inte räcker till, men det handlar ju också om att många andra samhällsfunktioner inte fungerar, säger Hallengren.

ANNONS

Hallengren: ”Behöver kraftsamla tillsammans”

Som exempel tar socialministern upp att en hög smittspridning riskerar att det inte finns tillräckligt med poliser för att kunna åka på larm eller personal i landets förskolor.

Hallengren säger sig även vara förvånad över att Sabuni, som socialministern uppfattar det, tycker sig kunna göra bättre bedömningar kring smittskyddsåtgärder än vad Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare gör.

– Jag tycker inte heller det är några åtgärder som jag känner någon särskild lust och glädje för, men jag gör bedömningen att de kommande veckorna så behöver vi tillsammans kraftsamla för att få ner den här smittspridningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS