Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Ullenhag, Nyamko Sabuni och Johan Pehrson vill alla leda Liberalerna. Arkivbild.

Sabuni: "Ingenting är avgjort än"

Nyamko Sabuni kan ha segrat i Liberalernas partiledarstrid. Om viljan ute i partiförbunden följs får den tidigare ministern minst 105 av 183 röster på partiets landsmöte. "Ingenting är avgjort än", säger Nyamko Sabuni i en kommentar till TT.

Vem som blir Liberalernas nästa partiordförande avgörs under ett extra landsmöte den 28 juni, då 183 ombud röstar i en sluten omröstning.

Ombuden rekommenderas att rösta som majoriteten i deras förbund vill, men eftersom omröstningen är hemlig är det i slutänden upp till varje ombud vilken kandidat de vill stötta.

Liberala ungdomsförbundet, Liberala kvinnor och en majoritet av länsförbunden har bestämt vilken kandidat de vill se som partiledare. Samtidigt har de flesta förbunden – bland annat de tunga distrikten i Skåne och Västsverige – hållit rådgivande medlemsomröstningar.

Och under lördagen stod det klart att Nyamko Sabuni kan få minst 105 av 183 röster på landsmötet – förutsatt att ombuden röstar som förbunden och medlemmarna ute i landet vill.

Tvåan, Erik Ullenhag, får 10 röster enligt samma beräkning, medan trean Johan Pehrson hittills kammat noll.

"Oerhört hedrande"

Nyamko Sabuni tar dock inte ut segern i förskott.

"Att så många röstat på mig känns oerhört hedrande men ingenting är avgjort än. Vi är tre väldigt kompetenta kandidater och det har varit både kul och lärorikt att göra det här tillsammans med Johan och Erik", säger Sabuni i en kommentar till TT.

"Om jag får förtroendet att leda vårt parti, så ser jag fram emot att formulera liberala svar på några av vår tids stora utmaningar tillsammans med partikollegor runtom i Sverige", säger Nyamko Sabuni.

På lördagen slöt förbundsstyrelsen i Skåne upp bakom Sabuni efter att medlemmarna sagt sitt. Under söndagen sammanträder hela Skåneförbundet för att slå fast vilken kandidat man ska rekommendera sina ombud att rösta på.

- Det finns naturligtvis människor i vår styrelse som vill se en annan kandidat, men utifrån styrkan i provvalsresultatet har man ställt sig enhälligt bakom den här kandidaturen, säger Skåneförbundets ordförande Torkild Strandberg.

"I det närmaste omöjligt"

Strandberg har svårt att se att partiets ombud inte skulle följa den vilja som förbunden och medlemmarna uppvisat och rösta på någon annan av kandidaterna:

- Nu trillar det in valresultat från olika håll i landet där medlemmarna fått säga sitt. Resultaten är ju om inte entydiga så väldigt nära.

- Någonstans når man en gräns. Ett landsmötesbeslut som helt avviker från vad medlemmarna sagt i öppna processer blir i det närmaste omöjligt, säger Torkild Strandberg.

Tidigare har medlemmarna i Västsverige röstat fram Sabuni, men hur förbundet ställer sig avgörs även det på söndagen.

Stockholm, det tredje tunga förbundet, fattar beslut i början av nästa vecka.