Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni hoppas fälla Annika Strandhäll med hjälp av socialdemokrater.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni hoppas fälla Annika Strandhäll med hjälp av socialdemokrater. Bild: CAROLINA BYRMO/ GÖTEBORGS POSTEN

Sabuni hoppas fälla Strandhäll – med S-röster

Liberalerna har satt en deadline för regeringen om förvaringen av kärnavfallet och får stöd av KD. Senast vid lucia ska ett beslut vara fattat, annars kommer partierna väcka misstroende mot klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S). Stöd hoppas Nyamko Sabuni (L) få – av Strandhälls partikamrater.
– Vi hoppas få stöd av SD, M och inte minst de socialdemokratiska riksdagsledamöter som inte heller gillar regeringens sätt att hantera frågan, säger hon.

ANNONS
|

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch har slagit fast att hennes parti ställer upp bakom Liberalernas hot om att väcka misstroendevotum mot nya ministern Annika Strandhäll. Bakgrunden är att L kräver att regeringen före lucia ger besked om slutförvaret av uttjänt kärnavfall, en process som enligt L försenats av Miljöpartiets tid i regeringen.

LÄS MER:Strandhäll: "Slutförvaret topprioritering"

Hoppas på S-stöd

Det var i SVT:s 30 minuter som L första gången lyfte hotet om misstroende, men då mot före detta miljöministern Per Bolund.

– Det enda regeringen behöver göra är att säga att ja vi behöver ett system där vi utökar mellanlagret men också påbörjar processen för ett slutförvar, sa Sabuni i SVT.

ANNONS

Efter ombildningen av regeringen riktar L nu i stället hotet mot hans efterträdare, Annika Strandhäll (S), och får alltså stöd av KD.

Utöver KD hoppas Sabuni på stöd från Sverigedemokraterna och Moderaterna i frågan, vilket gör att man skulle samla sammanlagt 174 mandat. Dessa partier har dock ännu inte gett något besked. Men Sabuni tror också att några socialdemokratiska riksdagsledamöter kommer att vilja stödja misstroendet mot Strandhäll, vilket skulle ge de minst 175 röster som krävs för att ministern ska röstas bort.

– De socialdemokratiska riksdagsledamöter som inte heller gillar regeringens sätt att hantera frågan, säger Sabuni.

Hur troligt är det?

– Det kan jag inte uttala mig om, men vill man manifestera att det är en viktig samhällsfråga när ett av världens bästa elsystem håller på att nedmonteras för att MP har suttit i regeringen så kan man nu visa att det här beslutet borde fattas nu, för att vi inte ska skapa en ännu svårare situation för medborgare, hushåll och näringsliv.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).
Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S). Bild: Anna Tärnhuvud

Hoppas på beslut på torsdag

Nyamko Sabuni tror dock att pressen på regeringen kommer att leda till ett beslut inom kort. Hon menar att det är enklare nu, när MP inte längre är kvar i Rosenbad.

– Jag tror att Annika Strandhäll kommer att lägga fram ärendet till beslut redan på torsdag, eller vid ett extra regeringssammanträde. Socialdemokraterna vet att det här är nödvändigt för att processen ska fortsätta och att Vattenfall har sagt att om beslutet inte fattas riskerar man att behöva lägga ned ytterligare en reaktor 2024, säger Sabuni.

ANNONS

Annika Strandhäll ger i nuläget inget besked om hur hon ser på Sabunis uttalanden. Hennes pressekreterare Håkan Gestrin säger dock:

– Vi har tidigare sagt att vi kommer att lämna ett besked i närtid. Det beskedet står fast.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS