Sabuni gjorde storslagen sorti

ANNONS
|

Vilka förändringar kan vi vänta oss genom bytet av jämställdhetsminister?

Troligen ett ökat fokus från regeringens sida på löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Det var för övrigt den första fråga Maria Arnholm själv tog upp på presskonferensen. Hon nämnde också kvinnors brist på makt, på våld och sexualiserat våld mot kvinnor och att fler pojkar än flickor misslyckas i skolan. Med andra ord låter det som en återgång till klassisk svensk jämställdhetspolitik och de prioriteringar som gått som en röd tråd från Bengt Westerbergs (FP) tid som jämställdhetsminister och vidare till hans socialdemokratiska efterträdare Mona Sahlin och Margareta Winberg.

ANNONS

Vad vet vi om Maria Arnholm i dessa sammanhang?

Hon är ett namn i jämställdhetskretsar sedan sin tid som som stabschef på socialdepartementet hos Bengt Westerberg där de båda tog till sig de genusteorier Yvonne Hirdman utformade. Men det var länge sedan hon var poltiker på heltid. När hon i maj blev Nyamko Sabunis statssekreterare återkom hon efter en lång karriär i näringslivet.

Vilken sorti gjorde Nyamko Sabuni?

Hon gjorde en storslagen sorti med flaggan i topp. Osvenskt kaxig förklarade hon på sin presskonferens en timma före Arnholms att hon är nöjd med det hon uträttat och att hon inget ångrar, att hon varit kontroversiell, men varit sig själv trogen.

ANNONS