Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenska freds polisanmäler försvarskoncernen Saab för mutbrott i samband med försäljningen av Jas Gripen till Sydafrika. Arkivbild.

Saab avfärdar anmälan om mutbrott

Svenska freds polisanmäler Saab för mutbrott i samband med Gripen-affären. Detta sedan Svenska Dagbladet avslöjat en utbetalning som gjordes så sent som 2015. Men Saab avfärdar det hela som en PR-kupp.

1999 beställde Sydafrika 28 nytillverkade Jas Gripen-plan av försvarskoncernen Saab. Senare valde landet att reducera antalet beställda flygplan till 26.

Ett av kraven i avtalet var att Saab skulle göra så kallade motköp i Sydafrika. De som är kritiska till vapenaffärer kopplar ihop krav på motköp i vapenaffärer med mutor. Det rör sig om stora summar pengar och det är inte ovanligt att man anlitar olika konsulter.

Parlamentsledamot för ANC

- Det som har framkommit samlat i år visar att Saab inte har talat sanning om sitt samröre med konsulter, säger Agnes Hellström, ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen till Svenska Dagbladet.

Den bevisning som åberopas i anmälan är bland annat det avtal som Saab AB i Linköping och den sydafrikanske konsulten Moses Mayekiso ingick i januari 2000. Moses Mayekiso är en känd sydafrikansk fackföreningsledare och tidigare parlamentsledamot för ANC. Vid sidan av förtroendeuppdragen har han pekats ut som inblandad i mutor och oegentligheter i samband med Sydafrikas vapenupphandling i slutet av 1990-talet.

Kontraktet mellan Saab och Mayekiso handlar just om att konsulten skulle utföra "aktiviteter nödvändiga för att genomföra motköpsåtagandet angående Gripen i Sydafrika”.

Skrevs ett förlikningsavtal

Men Mayekiso hävdar att Saab inte har uppfyllt sina åtaganden enligt konsultavtalet. Så sent som i maj 2015 skrevs därför ett förlikningsavtal mellan honom och Saab. I det avtalet förbinder sig Saab att göra en ”sista betalning” inom 30 dagar för att lösa meningsskiljaktigheterna.

”Bevisningen är därmed inte preskriberad enligt svensk lag”, skriver Svenska freds i sin anmälan.

- Det här öppnar upp för att faktiskt kunna lyfta på locket en gång för alla och gå till botten med mutanklagelserna, säger Svenska freds ordförande Agnes Hellström.

En kopia av anmälan har också skickats till chefsåklagare Kim Andrews vid Riksenheten mot korruption.

Försvarskoncernen Saabs kommunikationsdirektör Sebastian Carlsson kommenterar polisanmälan till Svenska Dagbladet :

- Svenska freds är en politisk organisation som gör allt för att försöka motverka svensk försvarsindustri. Det här är något som utretts på korsen och tvären av myndigheter i en rad länder. Det finns inga avsteg från lagstiftningen, säger han.

Han försäkrar också att Saab ska hjälpa till om rättsvårdande myndigheter hör av sig.