Så ska Andersson bli statsminister: ”Kommer ta kontakt”

Inom kort kan Nooshi Dadgostar (V) och Annie Lööf (C) vänta sig samtal från Magdalena Andersson. Den nya S-ledaren ska övertyga dem om att även göra henne till statsminister.
– Det är bara 17 veckor sedan de röstade fram en S-statsminister. Det enda som hänt sedan dess är att vi bytt partiledare, säger Andersson till GP.

ANNONS

Inför jublande partikamrater röstades Magdalena Andersson (S) fram som Stefan Löfvens efterträdare som partiledare. Valet skedde med acklamation, ingen omröstning krävdes, och ingen argumenterade heller emot.

Jublet nådde inga gränser när Andersson från scenen slog fast vilket slags parti S ska vara.

– Vi ska säga som det är och göra vad som krävs.

Magdalena Andersson är nu finansminister och partiledare för Socialdemokraterna. Inom kort kan hon även bli statsminister. Här med en jublande fd LO-ordförande i bakgrunden, Karl-Petter Thorwalsson.
Magdalena Andersson är nu finansminister och partiledare för Socialdemokraterna. Inom kort kan hon även bli statsminister. Här med en jublande fd LO-ordförande i bakgrunden, Karl-Petter Thorwalsson. Bild: Anders Ylander

Tuff resa mot statsministerposten

Stödet för Andersson har ända från starten i processen med att utse en ny partiledare varit urstarkt. Alla 26 partidistrikt har enhälligt nominerat henne.

En lika enkel match blir det dock inte för finansministern att också bli statsminister – och därmed historisk som första kvinna någonsin på posten.

ANNONS

Om hon ska lyckas måste hon undvika att få 175 röster eller fler emot sig i riksdagen. Detta kräver i praktiken att inte bara S och regeringspartnern MP säger ja till henne – även Vänsterpartiet och Centerpartiet måste göra detsamma.

Makarna Ulla och Stefan Löfven med Magdalena Andersson och hennes man, Richard Friberg, samt Ingvar Carlsson, före detta statsminister och partiledare.
Makarna Ulla och Stefan Löfven med Magdalena Andersson och hennes man, Richard Friberg, samt Ingvar Carlsson, före detta statsminister och partiledare. Bild: Anders Ylander

Ska ta kontakt

Magdalena Andersson berättar att hon inom kort kommer att börja ringa runt.

– Självklart kommer jag att ta kontakt med andra partier för att försöka få stöd, säger hon.

I nästa andetag slår hon fast att det bara gått 17 veckor sedan sommarens omröstning, när Stefan Löfven återigen valdes till statsminister efter att V och C släppt fram honom.

Andersson menar att det enda som hänt sedan dess är att S bytt partiledare.

– Antingen accepterar de mig eller så får de Ulf Kristersson och en högerkonservativ regering. De måste välja, säger hon.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet måste acceptera Magdalena Andersson för att hon ska kunna bli statsminister.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet måste acceptera Magdalena Andersson för att hon ska kunna bli statsminister. Bild: Amir Nabizadeh/TT

V-ledaren Nooshi Dadgostar har de senaste dygnen krävt att ”man måste få något” om man ska stödja Andersson. Exakt vad det innebär är oklart.

En rad S-profiler har de senaste veckorna också försökt påverka partierna att stötta Magdalena Andersson. Bland dessa finns ex-utrikesministern Margot Wallström som är mycket tung internt.

Hon skrev nyligen på Facebook: ”Överväger Nooshi Dadgostar på allvar att stoppa Sveriges första kvinnliga statsminister? Exakt ett hundra år efter införandet av den kvinnliga rösträtten.”

ANNONS

Flera andra har lyft fram liknande argument.

Bråkar om skog och strand

Den politiska fråga som anses allra viktigast att lösa för att Magdalena Andersson ska kunna bli statsminister, handlar om bråket mellan MP och C om skogen och strandskyddet. C har i samband med dessa förhandlingar ställt tre krav som man menar måste vara uppfyllda om man ska släppa fram en S-statsminister. Det handlar om uppluckrat strandskydd, stärkt äganderätt i skogen och förändrad arbetsrätt. MP har i sin tur slagit fast att C-kraven är ”ultimativa” och hotar viktiga naturvärden. Frågan är så avgörande för de gröna att den skulle kunna få MP att spräcka regeringen.

Hur långt man är ifrån en lösning i dag vill Andersson inte säga något om.

– Det pågår diskussioner i frågan hela tiden. De rapporter jag får är att det är en konstruktiv dialog, säger hon bara.

Magdalena Andersson (S) och Stefan Löven (S)
Magdalena Andersson (S) och Stefan Löven (S) Bild: Anders Ylander

Att S nu får Magdalena Andersson som partiledare i stället för Stefan Löfven har fått många inom partiet att tro på en tredje valseger i september nästa år. Andersson slår fast att hon är ”väldigt taggad” och att hon möter andra som också är det.

– Det är oerhört mycket energi i vårt parti just nu, säger hon.

Under fredagen ska Magdalena Andersson hålla sitt stora installationstal och mer konkret peka ut vad hon vill med S framåt.

ANNONS

Något större firande av det nya uppdraget är dock inte att vänta.

– Jag ska jobba, säger hon själv.

Magdalena Andersson

Namn: Eva Magdalena Andersson

Ålder: 54 år

Yrke: Finansminister (S) och ny partiledare efter Stefan Löfven. Om riksdagen godtar henne som statsminister kan hon bli Sveriges första kvinna på posten. Civilekonom.

Bor: Nacka, Stockholm.

Familj: Maken Richard Friberg, göteborgare och professor vid Handelshögskolan i Stockholm. Två vuxna barn.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS