Antalet födda barn är det lägsta på 20 år. Arkivbild
Antalet födda barn är det lägsta på 20 år. Arkivbild Bild: Christine Olsson/TT

Så få barn har inte fötts på 20 år

ANNONS

Barnafödandet minskade kraftigt i fjol, och inte sedan 2005 har det fötts så få barn i Sverige. Trenden ser även ut att fortsätta i år, enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Under årets första tre månader föddes 1 700 färre barn än under första kvartalet i fjol. I 25 kommuner var antalet födslar det lägsta på hela 2000-talet. Senast det föddes så få barn under det första kvartalet var 2003, och då var befolkningen 1,6 miljoner invånare färre än i dag.

"Trenden pekar nedåt på flera håll runt om i landet. I 178 kommuner föddes färre barn under årets tre första månader än under motsvarande period i fjol", säger Lovisa Sköld, befolkningsstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Mest minskade födslarna i Umeå, Eskilstuna och Nacka kommun.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS