Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) säger att det behövs fler platser på häkten och fängelser.

S vill satsa 800 miljoner på hela rättskedjan

Socialdemokraterna vill förstärka rättsväsendet och ge Kriminalvården, Åklagarmyndigheten och domstolarna 800 miljoner kronor per år. Dessutom vill partiet se en utökad kameraövervakning.

- Vi ser hur polisen har blivit alltmer effektiv. Man använder sig av den nya lagstiftningen kring vapenbrotten. Man griper helt enkelt fler kriminella än vad man gjorde tidigare, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

- Då behöver man se till att också åklagarna har resurser så att man kan få de här individerna dömda, att domstolarna kan ha resurser så att man kan hålla de förhandlingar som man behöver göra. Och att Kriminalvården har anstaltsplatser och häktesplatser.

Fortsätter att planera

Exakt hur pengarna ska fördelas är något man vill återkomma till.

Att utbilda fler åklagare och domare tar dock mycket lång tid. Även nya häktes- och anstaltsplatser tar lång tid att bygga. Men Morgan Johansson tror att man kan komma i kapp polisen.

- Redan i år ökar man med 250 fler häktesplatser och det beror på att man har planerat för det. Vi ska fortsätta att planera den expansionen. Och åklagare – om man aldrig startar att utbilda får man heller aldrig någon effekt.

TT: Men finns det inte risk för att det bildas flaskhalsar i rättskedjan?

- Det är precis därför som vi nu ger det här beskedet. Vi vill se till att expandera de här verksamheterna på ett sådant sätt att de här flaskhalsarna inte uppkommer – och bygga bort dem, om de eventuellt finns.

"Alldeles för svagt"

Men Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé är skeptisk.

- Det här är genomgående alldeles för svagt om vi ska kunna krossa gängkriminaliteten, säger han.

TT: Men 800 miljoner per år är ganska mycket. Är det inte bra att myndigheterna får så mycket mer resurser?

- Det som saknas är en fördubbling av straffen för gängkriminella, ökad befogenhet för polisen och för domstolarna att häkta personerna i anslutning till brottet.

"Har en budget i balans"

Kerstin Skarp, tillförordnad riksåklagare, tycker att det är positivt att frågan om att förstärka rättsväsendet uppmärksammas.

- Men jag kan konstatera att det inte är något konkret besked om några pengar, säger hon.

Åklagarmyndigheten har i sitt budgetunderlag sagt att man behöver 77 miljoner ytterligare nästa år och därefter 50 miljoner mer per år.

- Det är bara för att behålla den nivå vi har. Om regeringen har ytterligare ambitioner för vår verksamhet behövs överskott på det.

- För i år har vi en budget som vi tror är i balans. På en kort tid kommer vi klara av det, men med fortsatta ökningar på polisen blir det ofrånkomligt att vi kommer på efterkälken.