Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Statsminister Stefan Löfven (S) under en pressträff på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

S vill satsa 400 miljoner på besöksnäringen

Socialdemokraterna vill påbörja en satsning med 100 miljoner kronor om året på besöksnäringen under nästa mandatperiod. Målet är att öka turismen och få fler företag i hela landet att växa.

- Ska vi klara av välfärden behöver ännu fler människor komma i arbete. Många av de jobben skapas nu och många fler kommer att skapas i besöksnäringen, säger statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

Besöksnäringen viktig

Han menar att besöksnäringen är mycket viktig för Sveriges skapande av jobb. Han hänvisar till siffror som att branschen i dag sysselsätter nära 176 000 personer i Sverige, en ökning med 34 procent sedan år 2000.

Vidare säger han att 10 600 jobb skapades i näringen under 2017 och att många av dessa gick till utlandsfödda och unga.

- Det här är jätteviktigt och det ger en möjlighet för hela landet att växa – det här är inte bara ett storstadsfenomen. Vi har ett sådant fantastiskt land med så många upplevelser runt om som kan skapa jobb, säger han till TT.

Målet med satsningen är att öka turismen och få fler företag i Sverige att växa. Löfven menar att satsningen kommer att bidra till det genom att Sverige bland annat får ännu fler hållbara besök som lockar fler människor till att stanna kvar ännu längre.

- Vi behöver kompetensförsörjning också i den här branschen, genom att se till att det utbildas tillräckligt. I restaurangdelen av en sådan här fantastisk anläggning behöver man skicklig personal som kan jobba.

"Sverige är oerhört intressant"

S vill utse Tillväxtverket som ansvarig myndighet för besöksnäringen.

- För besöksnäringen är det många perspektiv som är viktiga. Det kan vara kompetensförsörjning, men det kan också vara miljöfrågor och andra svåra frågor. Då finns det en myndighet som håller ihop det för besöksnäringen, så att den inte behöver vända sig till så många myndigheter, säger Löfven.

- Astrid Lindgrens värld är ett bra exempel på besöksnäringen. Här skapas jobb och intäkter som går till bygden.

Enligt Löfven kommer privatpersoner att märka satsningen bland annat genom att turismen och besöksmöjligheterna ökar.

- Både för oss som bor här i Sverige, men också att vi ser att det kommer ännu fler människor från andra länder. Sverige är oerhört intressant för många länder. I Kina och Indien, de två absolut största länderna, har Sverige ett väldigt bra rykte. Skulle det komma många fler från Kina och Indien, då blir det mycket jobb.