Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lena Micko i partiledningen säger att Socialdemokraterna skärper tonen om att lagen om eget boende för asylsökande ska bort. Arkivbild.

S vill minska asylsökandes rätt välja boende

Lagen som ger asylsökande rätt att välja bostad utanför anläggningar, den så kallade ebo-lagen, ska slopas. Det slår Socialdemokraternas kongress fast i ett beslut som skärper tonen.

Partiet, särskilt kommunalråd i orter som Malmö och Södertälje, har längre kritiserat ebo och velat slopa den. Kritikerna hävdar, med stöd av bland annat Boverket och polisen, att ebo leder till trångboddhet i redan utsatta orter och förorter, förstärker segregation och gör att asylsökande riskerar att utnyttjas av skrupelfria personer. Barn som vill läsa läxor kan inte göra det eftersom de blir störda, vilket motverkar integration.

I partiets nya politiska riktlinjer som kongressen säger ja till säger S att "En avveckling av dagens ebo ska ske."

- Vi är tydligare nu, säger Lena Micko från partistyrelsen och säger att "avveckling" är nyckelordet.

Partiledningen mötte inget motstånd om förslaget. Flera ombud tyckte att lagen redan borde ha skrotats. Nermina Mizimovic från Hultsfred, Olle Thorell från Surahammar, Saida Hussein från Göteborg och Boel Godner från Södertälje var uppe och gav sitt fulla stöd.

Men att avveckla lagen är lättare sagt än gjort. Nästan 33 000 personer, 6 000 av dem barn under 15 år, bor i eget boende, enligt Migrationsverkets statistik. De bor ofta hos släktingar. Att snabbt skaka fram platser som verket har går inte, inte minst på grund av den stora generella bostadsbristen.

Den som väljer att bo i eget boende får ingen ersättning för boendekostnaden.