Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Socialminister Annika Strandhäll (S) presenterar socialdemokratiska vallöften på vårdområdet på Familjecentralen i Vårby Gård.

S vill miljardsatsa på nära vård

S presenterar två förslag för att förbättra vården. Satsningarna kostar 2,3 miljarder kronor. Förslagen handlar om att investera i mer personal, längre öppettider på vårdcentralerna och närakuter samt att starta mobila vårdteam.

- Vi behöver se till att vården kommer närmare medborgarna på olika sätt, säger socialminister Annika Strandhäll (S) på en presskonferens på familjecentralen i Vårby gård.

S vill satsa två miljarder kronor på att anställa mer personal på vårdcentraler och närakuter. Tanken är att pengarna ska gå till utökade öppettider på vårdcentraler, närakuter och jourvårdcentraler som har öppet på kvällar, nätter och helger.

Bättre tillgänglighet

Annika Strandhäll menar att privatpersoner kommer att kunna märka satsningarna genom en tillgängligare primärvård.

- Primärvården i framtiden kommer att vara den första linjens vård som du som medborgare möter. Om du är kroniker, multisjuk äldre, om du har din son hemma som har fått ont i örat, ska det vara enkelt att nå primärvården och där ska finnas den kompetens som du behöver, säger hon till TT.

S vill också investera i mer personal inom hälso- och sjukvården, en bransch där det i nuläget råder brist på vårdpersonal. År 2022 vill partiet att vården ska ha utökats med minst 14 000 anställda.

- Under den här mandatperioden har vi gjort flera stora satsningar på just personal, och på personalens villkor på arbetsplatsen, för att man ska få bättre arbetsmiljö. För att öka attraktiviteten i jobbet, så att de som arbetar där i dag ska vilja stanna kvar och de som möjligtvis har lämnat hälso- och sjukvården ska vilja komma tillbaka igen, säger Annika Strandhäll.

- Det som man ska uppfatta det här förslaget som är att vi fortsätter på den här linjen.

"En jätteviktig satsning"

Utöver det vill S även satsa 300 miljoner per år på vårdguiden 1177. Detta för att ge människor snabbare svar och för att utveckla 1177:s digitala tjänster.

- Jag tror att det är en jätteviktig satsning. Vi gör väldigt mycket digitalt i dag och vi förväntar oss att det ska vara enkelt. De förväntningarna finns naturligtvis också på hälso- och sjukvården, säger Annika Strandhäll.

- Vi ska nu se till att 1177 blir ingången i hälso- och sjukvården, där du ska kunna få råd och stöd, du ska kunna komma i kontakt med din vårdcentral eller din läkare, och att vi ska använda det som plattform för att bygga ut den digitala tillgängligheten i vården.