Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

S vill ha skola utan religiösa inslag

Socialdemokraterna vill ha en skola fri från konfessionella inslag. Under tisdagen debatteras skolfrågan på partiets kongress.

Efter ett avslöjande i TV4:s Kalla Fakta, om att pojkar och flickor separeras på bussen till en religiös friskola, tog diskussionen ny fart inför kongressen. Och efter det att temagruppen som jobbar med skolfrågan blivit klar med sina överläggningar på måndagskvällen stod det klart att partiet nu "vill ha en skola fri från konfessionella inslag, med respekt för de internationella åtaganden som Sverige ingått och de nationella minoriteternas ställning".
Gymnasie- och kunskapsminister Anna Ekström förklarar att man på det här sättet vill markera att de konfessionella friskolorna ska verka under samma former som de kommunala, där religiösa inslag av mer traditionell art är tillåtna – det vill säga att man till exempel kan sjunga en psalm på skolavslutningen.
– Exakt var gränserna ska gå är en sak som skolinspektionen får utreda vidare. Det vi tagit fram nu är ju bara skrivningar i ett inriktningsdokument, säger Anna Ekström.
I inriktningsdokumentet finns också nya skrivningar som handlar om att likvärdigheten måste bli bättre. Bland annat vill man se över dagens system med skolpeng.
– Resurserna ska fördelas efter behov, säger civilminister Ardalan Shekarabi.
Han säger också att partiet vill jobba för ett större fokus på kunskap.
– Där var vi vilse under några år.

Debatten om skolfrågan kommer pågå under hela förmiddagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.