Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon (S) presenterar partiets inriktning för migrationspolitiken.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och migrationsminister Heléne Fritzon (S) presenterar partiets inriktning för migrationspolitiken.

S vill behålla den strama asylpolitiken

Socialdemokraterna vill ha kvar dagens restriktiva asylpolitik tills EU enats om en gemensam politik. Det innebär fortsatt begränsad familjeåterförening och tillfälliga uppehållstillstånd. Men partiet vill också skärpa politiken på flera punkter.

ANNONS
|

Det är inte möjligt för Sverige att ha en politik som väsentligt avviker från EU:s, enligt migrationsminister Heléne Fritzon (S) och statsminister Stefan Löfven (S). Därför vill de permanenta den tillfälliga, stramare asyllagstiftningen när den löper ut nästa år. De anser att Sverige inte ska ta emot en större andel asylsökande än vad som är rimligt i förhållande till befolkningens storlek.

- Sverige ska inte ta ett oproportionerligt stort ansvar, säger Stefan Löfven.

ANNONS

Trots att antalet asylsökande har sjunkit kraftigt sedan 2015, då 163000 personer kom till Sverige, så anser S att det fortfarande är för många. I fjol kom runt 27000 personer, men enligt Heléne Fritzon hade runt 14000–15000 personer varit en mer rimlig siffra, sett till folkmängden.

S föreslår ändå inte ett tak eller exakt gräns för invandringen, eftersom det är svårt att förena med asylrätten.

Restriktiv riktning

I EU pågår förhandlingar om sju stora lagförslag som till stor del kommer att bli bindande för Sverige. Det handlar om allt från mottagande av flyktingar, till längd på uppehållstillstånd och fördelning av flyktingar mellan länderna. Mycket går i restriktiv riktning och när det gäller frågan om tillfälliga eller permanenta uppehållstillstånd, är det endast Sverige som anser att permanenta uppehållstillstånd vore bättre långsiktigt.

- Jag hör inget annat land i Europa som samtycker i det, utan vi är väldigt ensamma, säger Heléne Fritzon.

Om EU-förhandlingarna går i mål, kommer tillfälliga uppehållstillstånd att bli regel.

Socialdemokraterna föreslår även mottagningscentraler för asylsökande för att snabba på handläggningstider och öka återvändandet för dem som får avslag. Polisen och Migrationsverket ska också få ökade befogenheter att visitera och söka igenom it-verktyg för att fastställa identiteter och fler ska kunna sättas i förvar.

ANNONS

Mindre stöd till papperslösa

S vill också avskaffa möjligheten för kommuner att ge försörjningsstöd, alltså socialbidrag, till personer som fått avslag på sin asylansökan. Stefan Löfven kan tänka sig att gå ännu längre, eftersom han inte tycker att den som fått nej ska kunna ta del av välfärden.

TT: Barn som har fått avslag på sin asylansökan ska inte kunna gå i skolan?

- Nej, precis. Man ska i första hand återvända. Sedan exakt vad som händer i varje läge, om det tar lång tid att återvända, det är en annan sak. Men principen måste vara att ja är ja och nej är nej. Har man inte rätt att vara i Sverige, då kan man inte ta del av svensk välfärd, säger Löfven.

Något konkret förslag om att dra in rätten till skola för papperslösa finns dock inte med bland dagens förslag.

För att förhindra att människor går under jorden när de får avslag vill S fördubbla tiden som måste gå innan man kan lämna in en ny asylansökan från fyra till åtta år. S vill också förlänga tiden för återreseförbud för personer som inte lämnar landet frivilligt eller lämnar in uppenbart ogrundade ansökningar.

ANNONS

TT

Fakta: S-förslagen

Socialdemokraternas förslag:

Den tillfälliga, stramare asyllagen ligger fast tills gemensamma EU-regler finns på plats.

Fördubbla tiden som ska ha gått innan dess att en ny asylansökan kan lämnas in, efter att ett avslag vunnit laga kraft – från fyra till åtta år.

Papperslösa ska inte kunna få försörjningsstöd, det vill säga socialbidrag.

Gränskontrollerna som infördes i november 2015 ska gälla tillsvidare, med formell omprövning varje halvår.

Asylsökande ska tas emot i och bo i särskilda ankomstboenden.

Kraven på att asylsökandes identitet ska vara fastställd skärps.

Avskaffa den så kallade Ebo-lagen, som ger asylsökande möjlighet att bosätta sig på andra ställen än Migrationsverkets boenden. S har kongressbeslut på det.

Asylsökande som fått avslag ska inte kunna vara kvar genom att i stället söka arbete, ett så kallat spårbyte.

Straffen för människosmuggling ska skärpas.

Biståndet ska användas för att förebygga och förhindra migration. Ett villkor ska kunna vara att biståndet påverkas om ett land inte tar tillbaka egna medborgare som inte får stanna i Sverige.

Sverige ska bara ta emot det antal asylsökande som motsvarar Sveriges folkmängd. För 2017 skulle det ha inneburit ungefär 14000 personer, hälften av de som kom (27000).

Fakta: Den tillfälliga asyllagen

Infördes den 20 juli 2016 och gäller i tre år.

Flyktingar och alternativt skyddsbehövande ska som huvudregel enbart beviljas tidsbegränsade uppehållstillstånd — för flyktingar gäller tre år och för alternativt skyddsbehövande 13 månader.

Flyktingar med tidsbegränsade uppehållstillstånd ska bara få återförenas med sin kärnfamilj.

Alternativt skyddsbehövande ska inte ha rätt till återförening.

Försörjningskrav för anhöriginvandring ska gälla fler.

Tillstånden ska kunna förlängas om skyddsskäl finns kvar.

De som har hittat jobb att försörja sig på ska kunna få permanent uppehållstillstånd.

Möjlighet till uppehållstillstånd för "övrig skyddsbehövande" tas bort.

Uppehållstillstånd för dem med "särskilt ömmande omständigheter" får bara ges i undantagsfall.

Källa: Regeringen, riksdagen

ANNONS