Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anna-Lena Sörenson (S), vice ordförande i riksdagens socialutskott. Arkivbild.

S uppmanar Försäkringskassan tänka om

Socialdemokraterna i riksdagen ber Försäkringskassan tänka om vad gäller tolkningen av dom om personlig assistans. Partiet öppnar också för att hejda effekterna av den i väntan på regeringens lagändring.

- Om vi kan hitta ett lagstöd som kan överbrygga det här glappet som gör att många människor skulle kunna råka illa ut och inte kan få det stöd de behöver så ska vi naturligtvis göra det, med tanke på att det ska komma en lagändring, säger Anna-Lena Sörenson, socialdemokrat och vice ordförande i riksdagens socialutskott.

Emma Henriksson (KD), ordförande i utskottet, välkomnar Socialdemokraternas öppning. Henriksson säger att hon är med på att göra något för att mildra effekterna av den nu så omtalade domen från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) i somras.

Försäkringskassan har tolkat domen, och varnat regeringen om det, som att uppemot 6 000 av 15 000 assistansberättigade skulle kunna gå miste om många timmar som de fått för det som kallas väntetid och beredskap. Det skulle påverka vardagen mycket.

Domare undrar

Men nu ger sig en av domarna, justitierådet Thomas Bull, i det aktuella målet i HFD in i debatten. Till Ekot säger han att Försäkringskassan har gjort en långtgående tolkning.

- Konsekvenserna blir ju som Försäkringskassan själva har iakttagit ganska stora. Man kan fundera på om man måste göra den här tolkningen, säger Bull till Ekot och hävdar att domen inte alls handlade om väntetid eller beredskap.

Bull idkar viss självkritik, kanske kunde HFD ha varit tydligare i skrivningarna.

Anna-Lena Sörenson säger att det är "förvånansvärt och väldigt ovanligt" att ett justitieråd kommenterar en myndighets tolkning på det vis som Bull gör.

Tänk om

- Jag drar slutsatsen att Försäkringskassan måste tänka om ett varv till och att det kanske finns ett utrymme för att göra en mildare tolkning av domen, säger Anna-Lena Sörenson.

Med tanke på hur det här har blivit känns det ännu mer viktigt att regeringen snabbutreder och tittar på lagstiftningen och kan göra förändringar. Det viktigaste är att de här människorna faktiskt inte drabbas så hårt som Försäkringskassan har skisserat att de skulle göra, enligt Sörenson.

Det ansvariga statsrådet, barn- och äldreminister Åsa Regnér (S), uppgav häromdagen att regeringen förbereder en lagändring. På torsdagens möte i socialutskottet ska hennes statssekreterare Madeleine Harby Samuelsson ge mer information om regeringens planer.

Utskottet har också beslutat att kalla till sig Försäkringskassan igen, den 16 november, för att höra mer om hur myndigheten ser på läget efter kritiken mot tolkningen. Det blir andra gången på drygt en vecka i utskottet.