Statsminister Stefan Löfven och Österrikes förbundskansler Werner Faymann.
Statsminister Stefan Löfven och Österrikes förbundskansler Werner Faymann.

S-trio i EU ska driva fackliga krav

ANNONS
|
-När de fackliga organisationerna inte kan ta tillvara på sina intressen måste vi se till att justera det, säger statsminister Stefan Löfven till TT:s utsände i Wien.

De tre S-ledarna, statsminister Stefan Löfven, Österrikes förbundskansler Werner Faymann och Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel samt svenska LO och dess österrikiska och tyska motsvarigheter, lade sista handen vid överenskommelsen i Wien på lördagen.

Det sker efter år av förberedelser. Och många hinder återstår på vägen för att det de siktar på ska bli verklighet.

-Det här är bra för individen, det är bra för företagen och det är bra för samhället, säger Löfven.
Fackliga rättigheter

Syftet med att få in ett socialt protokoll i EU-fördraget är att få, som S och LO ser det, lite mer balans mellan friheter och rättigheter. Det ska vara ett dokument som säger att marknadsekonomin, tillväxt och den fria rörligheten för människor, kapital, varor och tjänster måste kombineras med starka sociala och fackliga rättigheter.

ANNONS
-Det finns en snedvriden konkurrens där man måste konkurrera med löner och sämre villkor, säger Löfven och tar åkerinäringen som exempel.
-De dumpade priserna i Sverige gör att svenska åkeriföretag får det omöjligt att konkurrera. Det är en oacceptabel situation.
Tungt nederlag

2007 led Byggnads och den svenska fackföreningsrörelsen ett tungt nederlag när domstolen dömde till lettiska Lavals fördel i en dom om kollektivavtal för lettiska arbetare vid ett bygge i Waxholm. Flera andra domar har talat samma språk.

Överenskommelsen i Wien säger att de tre S-ledarnas partier, vid nästa större fördragsändring, ska driva kravet på ett socialt protokoll. Sker det mindre eller enklare fördragsändringar ska det bedömas om det just då är läge att väcka frågan.

I överenskommelsen, som TT tagit del av, säger S i Sverige, Tyskland och Österrike och deras fackliga grenar, bland annat, att:

De är överens om att, i anslutning till nästa fördragsändring (i EU), sociala och fackliga rättigheter ska stärkas. Ett socialt protokoll bör läggas till fördragen som gör klart att ekonomiska friheter på den inre marknaden inte innebär förbud mot regler som sätter ramar för friheterna utan borgar för likabehandling.

Det sociala protokollet bör slå fast att vare sig de ekonomiska friheterna eller konkurrensregler väger tyngre än grundläggande sociala och löntagares rättigheter. När konflikt uppstår så måste sociala rättigheter väga tyngst.

De är överens om att driva på för att ett socialt protokoll ska bli verklighet så snart det går. Kraven ska läggas fram vid nästa "ordinarie" fördragsförändring. Om det före det ska göras enklare eller mindre fördragsändringar får det avgöras just då om tillfället är det rätta.

ANNONS