S-topp ställer upp för omval – laddar för kongress i Göteborg

Socialdemokraterna laddar för partikongress på Svenska mässan i höst – temat blir ”Vi bygger landet”. Och partisekreteraren Lena Rådström Baastad har bestämt sig för att ställa upp för omval.
– Jag har energin och viljan att fortsätta, säger hon.

ANNONS
|

Statsminister Stefan Löfven (S) meddelade nyligen på Facebook att han vill leda partiet över nästa val, 2022. Det betyder att han ställer upp för omval vid partiets 41:a kongress som planeras att hållas den 3-7 november i Göteborg.

Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna, laddar för partikongress i november. S har samlats i Göteborg flera gånger tidigare. ”Vi prövade många alternativ men konstaterade att Göteborg är en fantastiskt bra kongresstad”.
Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna, laddar för partikongress i november. S har samlats i Göteborg flera gånger tidigare. ”Vi prövade många alternativ men konstaterade att Göteborg är en fantastiskt bra kongresstad”. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Även Rådström Baastad vill fortsätta

Och nu meddelar alltså också hans parhäst i partitoppen, Lena Rådström Baastad, att hon gör detsamma.

Partisekreteraren, som fick uppdraget efter att ha varit kommunalråd i Örebro, har stundtals varit ifrågasatt inom S. Bland annat har hon fått kritik för att inte vara tillräckligt synlig med S-prioriteringar utanför regeringssamarbetet, där man stundtals tvingats kompromissa i viktiga frågor.

– Det är ingen hemlighet att när jag klev på det här uppdraget, ett jättestort förtroende, tog det sin lilla tid att hitta sin roll. Jag hade inte varit på nationell nivå tidigare. Men jag känner absolut att jag har både energin och viljan att få pröva att ställa upp till omval, säger Rådström Baastad.

ANNONS

Kritiken menar hon har varit befogad.

– Det finns fortfarande en förväntan om att det är S som ska göra sin röst starkt hörd i det här samarbetet och att vi som parti behöver förtydliga var vi står i regeringssamarbetet med andra. Men jag tror vi har blivit lite bättre på det, även om vi har mer att göra.

Välfärden i fokus

Vid partistyrelsens sammanträde under fredagen klubbades inriktningen för kongressen – välfärden. Även partiledningen i det verkställande utskottet står bakom beslutet.

Att temat för kongressen föll på ”Vi bygger landet” förklarar Lena Rådström Baastad med att Sverige är i behov av en nystart efter pandemin, men också att det påminner om S insatser historiskt. Då som nu handlar det till exempel om att skapa jobb och tillväxt i hela landet.

– Och vi behöver också bygga landet grönare, mer jämställt och tryggare.

Lena Rådström Baastad valdes till partisekreterare 2016. Här med Stefan Löfven och hennes föregångare Carin Jämtin.
Lena Rådström Baastad valdes till partisekreterare 2016. Här med Stefan Löfven och hennes föregångare Carin Jämtin. Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Solidaritet och klimat

Några av de frågor som de 350 ombuden ska behandla är S politik framåt för att stärka välfärden och solidariteten i samhället. Men också hur klimatomställningen ska genomföras utan att människor blir rädda för framtiden.

På grund av den pågående pandemin planerar S kongressen efter tre olika scenarier: Att genomföra fysiskt med drygt 1 000 ombud, åhörare, gäster och media. Med enbart ombud och partiledning närvarande. Eller som ett helt digitalt evenemang.

ANNONS

Avstamp inför valet

Socialdemokraterna ligger just nu en bit under sitt valresultat från 2018, 28,3 procent, i opinionsmätningarna. I senaste GP/Sifo noterades partiet för 27,2 procent. Dessutom får regeringen kritik från oppositionen för allt i från hanteringen av coronakrisen till kriminaliteten och de borgerliga, som i valet 2022 också kommer bestå av Liberalerna, utmanar om makten genom att öppna för stöd av SD.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) utmanar om regeringsmakten inför 2022.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) utmanar om regeringsmakten inför 2022. Bild: Henrik Montgomery/TT

Politikdiskussionerna vid kongressen blir därmed också något av ett startskott för den socialdemokratiska valrörelsen för nästa år.

– Det blir verkligen ett avstamp. Vi har ett stort jobb att göra och kommer att trumma i gång vår organisation tidigt, säger Rådström Baastad.

LÄS MER:Ulf Kristersson öppnar för avtal med Sverigedemokraterna

LÄS MER:Stefan Löfven om S-attackerna på SD: Det behövs

Socialdemokraternas senaste partikongresser

2019 i Örebro.

2017 i Göteborg.

2015 i Västerås.

2013 i Göteborg.

2011 i Stockholm.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS