De rödgrönrosa, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ bildar ett nytt block i kommunpolitiken i Göteborg. På en presskonferens presenterade gruppledarna , Karin Pleijel, MP, Daniel Bernmar, V, och Stina Svensson, FI, planerna.

S ställs utanför rödgrönrosa block i Göteborg

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ bildar ett nytt politiskt block i Göteborg. Med 19 mandat i kommunfullmäktige har blocket två fler mandat än Socialdemokraterna – som lämnas utanför.

Åtta veckor efter valet är läget fortfarande oklart i Göteborgs kommun. Sedan det nystartade partiet Demokraterna, vars huvudfråga är att stoppa infrastrukturprojektet Västlänken, fick 14 mandat har inget av de traditionella blocken egen majoritet och hur kommunen ska styras är oklart.

Och nu skrivs den kommunala politiska kartan om. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ går samman och bildar ett block. Överenskommelsen kallas för ett valtekniskt och budgetmässigt samarbete.

- Om tre veckor kommer vi tre partier att lägga en gemensam budget. Vi utgör ett block och kommer från och med nu att förhandla som ett block. Alla överenskommelser med andra partier gör vi i fortsättningen som ett block, säger Daniel Bernmar, Vänsterpartiet.

Och i det kommande budgetförslaget utesluter han inte skattehöjningar för göteborgarna.

- Skattehöjning finns på bordet, erkänner Daniel Bernmar.

Viktiga poster

Den nya gruppbildningen kan leda till att Socialdemokraterna får svårare att besätta viktiga poster i kommunen. Som näst största block, efter Alliansen, har de ett försteg framför Socialdemokraterna.

Men S ledare i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, är inte särskilt orolig.

- Sista ordet är inte sagt i det här ärendet än. Min uppfattning är att vi behöver en bredare överenskommelse för att få till ett stabilt styre av staden, säger hon till TT.

Nu fortsätter i stället partiet att samtala med de andra partierna, utom SD, i ett försök att nå någon form av bredare lösning.

- Alla som förhandlat vet att man inte kan bjuda upp med en rak vänster. Man behöver sätta sig ner förutsättningslöst, säger Hermansson.

Bristande intresse

Hur ett bredare samarbete kan se ut på längre sikt är en fråga som samtliga behöver ställa sig, anser hon.

- Nu har man valt att gå i opposition. Det som är mest oväntat är att miljöpartiet går den vägen och ställer sig i vänsterhörnet istället för att söka ett bredare samarbete.

Men miljöpartiets Karin Pleijel är inte nådig i sitt svar. Hon anser att Ann-Sofie Hermansson varit kallsinnig mot dem i de sonderade samtal som förts.

- Socialdemokraternas bristande intresse, deras passivitet och den oskickliga hanteringen av situationen har gjort att vi inte kan vänta längre. Vårt tålamod är slut, säger hon.