Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin möter media, efter att Mehmet Kaplan avgått som bostadsminister, i Riksdagshuset i Stockholm.

S-profiler sluter upp kring samarbetet med MP

De sex socialdemokratiska företrädare GP pratat med lyfter fram bristen på alternativ, men också vikten av ödmjukhet.

GP har pratat med en rad S-profiler och alla är samstämmiga i sitt stöd för ett fortsatt regeringssamarbete med Miljöpartiet. Bakgrunden är framför allt det svaga parlamentariska läget och bristen på alternativ. Men det förs även fram mer ideoligiskt färgade skäl.

 

Ulf Bjereld, statsvetare på Göteborgs universitet, har svårt att se att en enpartiregering i dagsläget skulle stärka regegeringsarbetet, Socialdemokraterna eller svensk politik.

– Vi har en väldigt svårt parlamentarisk situation, med en högermajoritet som låter rödgrön regering regera. Det gör regeringen svag. Tar man bort MP blir man bara ännu svagare.

Bjereld säger att det kanske finns de som tror att det skulle bli lättare att åstadkomma blocköverskridande överenskommelser om man inte hade MP med sig. Själv tror han inte att det stämmer.

– Jag har svårt att se att de borgerliga skulle bjuda Socialdemokraterna på det. Istället skulle man nog ta tillfället i akt och peka på att Stefan Löfvén inte lyckats hålla ihop en regering ens i ett och ett halvt år.

 

Förre ordföranden för Göteborgs kommunstyrelse Anneli Hulthén tror också att det finns de som längtar efter en rent socialdemokratisk regering, men hon ser inte hur det skulle kunna fungera som mandatfördelningen i dag ser ut i riksdagen. 

–Det som hänt är klart besvärande, men MP är inte ensamma om att ha gjort bort sig. Det är ett himla stålbad de går igenom, som påverkar hela regeringen. Men man måste tänka sig väldigt noga för innan man bryter samarbetet.

Hon har svårt att se att något av allianspartierna skulle vara beredda att ingå i ett S-samarbete och är inte säker på att alternativet, att regera med "extrem minoritet och hoppa från tuva till tuva i varje fråga"  är det bästa.

– Man får väga vad som är mest värt.

Det största problemet just nu tycker hon är att regeringen är utan bostadsminister i ett läge där det krävs "skärpning på alla håll i den bostadspolitiska överenskommelsen". 

 

– Har man tagit MP i båten så får man ta den i land, säger Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys.

Han vill se ett fortsatt samarbete av flera skäl.

– Har man valt att gå in i alliansen måste man hålla det. Ett annat skäl är blocktaktiskt. Om den här regeringen söndras finns det en uppenbar risk att MP går högerut; man pushar dem till ett mittensamarbete. 

Ytterligare ett skäl för Suhonen är att han inte ser några alternativ till samarbetspartners för Socialdemokraterna. 

– Vilka ska man annars bida allians med? Man kan ha synpunkter på vad som hänt inom MP, precis som man har på andra, men även om det gnisslar lite i samarbetet måste man hålla i det.

 

Ann-Sofie Hermansson, ordförande i Göteborgs kommunstyrelse, tycker inte att det låter "klockrent" att avsluta samarbetet med Miljöpartiet.

– Det får nog till något kraftigare för det. Men jag överlåter med varm hand åt Stefan Löfvén och hans grupp att avgöra frågan.

Mot bakgrund av det redan besvärliga parlamentariska läget, tycker hon inte att det är läge att bryta upp regeringen.

–Jag tror inte att det är det som behövs nu. 

 

Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping och tidigare socialdemokratisk partisekreterare, tycker att regeringen ska hållas ihop.

– Även om det är Miljöpartiet som har bekymmer nu ska vi socialdemokrater vara lite ödmjuka. Med all respekt för vad som hänt, grundproblemet inom regeringen är inte att enskilda statsråd brister utan regeringens bräckliga läge parlamentariskt. 

Han säger att det problemet knappast blir mindre om MP lämnar regeringen.

– Framför allt löser det inte det grundläggande problemet att vi måste forma en politik som väljarna uppskattar och som har förutsättningar att gå igenom i riksdagen.

Lars Stjernkvist berättar att han själv, som partisekreterare, uttryckte sympati för Miljöpartiets anarkistiska drag. 

– Men det håller inte att, i ultraliberalismens namn, ha överseende med extrema åsikter när man är ett regeringsparti.

 

Dalademokratens chefredaktör, Göran Greider, har ett mer långsiktigt och ideoligiskt resonemang kring regeringssamarbetets vara eller inte vara. 

– Jag tycker det är jätteviktigt att de fortsätter samaretet eftersom det är något historiskt helt nytt och epokgörande i svensk politik att rött och grönt samarbetar. Det skapar en helt ny norm.

Han säger att man får räkna med en del trassel, men att det rödgröna samarbetet är framtiden, "för att kunna besegra borgerligheten". Han säger att en hel del socialdemokrater nu vill se att Miljöpartiet krymper ner antalet minstrar, men själv hoppas han att MP står på sig "för att det är så viktigt att det rödgröna samarbetet värnas".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.