S-profiler kvar trots fiaskot

ANNONS
|

S beslutade på fredagen att byta ut Bodström mot förre folkhälsoministern Morgan Johansson. Orsaken är att han valt att vara med familjen i USA i höst.

–Han är ju inte här. Och riksdagens utskott ska fungera från första dagen, säger partiledaren Mona Sahlin.

Bodström åkte till USA, trots att ledigheten ännu inte godkänts av riksdagen. Sahlin som gav sitt vallokomotiv klartecken för resan redan i våras, är inte kritisk.

–Jag tycker att han har hanterat sin familjesituation alldeles utmärkt, för det är ju det som allt detta handlar om. Sen får vi se hur riksdagen bedömer ledigheten, säger hon.

Svårt val för Bodström

ANNONS

Bodström uppger att han ställs inför ett av sina svåraste val om riksdagen inte beviljar ledighet: antingen lämna familjen och åka hem eller avsäga sig riksdagsplatsen. Bodström sörjer dock inte posten som utskottsordförande.

–Det är priset jag får betala.

Många andra gamla s-profiler får behålla topposter i riksdagen, trots den rekordstora valförlusten. Till exempel blir den ekonomisk politiske talesmannen Thomas Östros kvar som vice ordförande i finansutskottet, Urban Ahlin förblir vice ordförande i utrikesutskottet medan välfärdstalespersonen Ylva Johansson byter utskott och blir vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Ungdomsförbundet SSU har krävt en ordentlig förnyelse och föryngring, så att det gamla "business as usual-gänget" byts ut. Sahlin presenterade fem nya namn bland andra Maryam Yazdanfar, 30 år, i civilutskottet och Matilda Ernkrans, 37 år i miljöutskottet.

–Detta är en kraftfull och viktig förnyelse. En tredjedel av gruppledningen byts ut och det är en stor förnyelse för att vara i S:s gruppledning, säger Sahlin.

Har tappat många

Att det inte blev fler nya ansikten förklarar hon med att partiet tappat många efter valförlusten.

–Nya spännande namn som borde ha kommit in gjorde inte det och unga slogs ut. Men en rockad är också en form av förnyelse, där äldre får jobba med nya områden, säger Sahlin.

ANNONS

Leif Pagrotsky slutar som partiets talesperson i kulturfrågor och får ingen i plats i kulturutskottet.

-Jag bad själv om att få sluta, säger Pagrotsky till TT.

Han fortsätter som vice ordförande i riksbanksfullmäktige och han ska sitta kvar i socialdemokraternas gruppstyrelse. Att han gör det är ett undantag från gängse regler.

Pagrotsky får nu en friare roll inom partiet. Enligt Mona Sahlin kommer han att spela en viktig roll i den ekonomisk-politiska debatten.

Av de 112 invalda S-ledamöterna är 24 födda 1970 eller senare. Det kan jämföras med Moderaternas 35 av 108 ledamöter.

S beslutade också att hålla en extra kongress under nästa år. Exakt när är inte bestämt, men sannolikt sen vår eller tidig höst, enligt Sahlin. Tidpunkten beror på när partiets kriskommission blir klar med sina funderingar över hur valet ska vinnas 2014.

ANNONS