S-politiker försvarar böneförbud

ANNONS
|

- Jag kan förstå att en del människor kan känna sig obekväma med en svensk bön, säger hon.

Bakgrunden är en skolavslutning i SMU-gårdens idrottshall i Gånghester utanför Borås. Ceremonin avslutades med att prästen bad en bön tillsammans med eleverna.

En anonym person hävdade i en anmälan till Skolinspektionen att religiösa handlingar – så kallade konfessionella inslag - strider mot läroplanen. Skolinspektionen ger anmälaren rätt.

Inspektionen konstaterar att en bön är en religiös handling som inte är tillåten. Skolan får inte påverka barnen i någon religiös riktning.

Den uppfattningen delas av Lena Palmén, ansvarig politiker för skola och äldreomsorg i Borås.

ANNONS

- Alla måste känna att det är frivilligt att be en bön, säger hon. Nu har vi fått en vägledning och det är viktigt att vi följer Skolinspektionens beslut.

Lena Sundbaum, rektor vid Gånghesterskolan, är mån om att följa svenska traditioner.

- Men det går en tydlig skiljelinje när det gäller bön och välsignelse och jag är inte förvånad över Skolinspektionens beslut. Jag vill att prästerna skall vara med vid skolavslutningarna och vi får ta en djupare dialog med kyrkan.

Lena Sundbaum påpekar att frågan om präster skall be tillsammans med eleverna inte är någon stor sak.

- Bönen är bara en liten del av en skolavslutning, säger hon. Den handlar framför allt om vad barnen gör – om deras framträdanden.

Eleonor Enhager är föräldraföreningens ordförande vid Gånghesterskolan:

- Man har gjort en liten fjäder till en stor tupp, säger hon. Men var drar man gränsen. Skall det till exempel vara tillåtet med psalmer?

- Jag har svårt att tänka mig en skolavslutning på sommaren utan "Den blomstertid", säger Eleonor Enhager.

ANNONS