Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

S-pengar till regional rådgivning

Under ett näringslivsseminarium i Halmstad under måndagen, tillsammans med industrimannen Carl Bennet och LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson, släpper Jennie Nilsson, (S) ledamot i näringsutskottet, ytterligare en bit från Socialdemokraternas skuggbudget.

Socialdemokraterna har tidigare förordat en satsning på innovationer som ett led i att sänka arbetslösheten och stärka konkurrenskraften. Två miljarder för strategiska samverkansprogram och två miljarder till en fond för finansiering i tidiga skeden.

- Vi har även ett behov att lyfta de här frågorna i ett regionalt perspektiv utöver på nationell nivå. Seminariet är ett sätt att visa att om vi samverkar kan vi göra så mycket mer än idag, säger Jennie Nilsson S-gruppledare i näringsutskottet.

Hon säger att det handlar om att knyta ihop och stärka de strukturer som redan finns.

- De regionala utvecklingsråden får en viktig och tydlig roll. De ska både identifiera de behov som finns av kompetens, riskkapital, utveckla klusterorganisationer och få bättre utvecklingen av regionala utvecklingsfonder.

Budgetförslagen ska ge 30 miljoner till Aktörsrådet med rådgivarorganisationer som ofta jobbar på ideell basis.

- Organisationer med stor kompetens som hjälper företag när de växer vilket ger större överlevnadsgrad. Där vill vi förstärka med 30 miljoner kronor utöver det de får i dag. Vi vill ge en basfinansiering som de idag helt saknar.

Med tryggare ekonomi kan de rådgivande organisationerna ägna med tid åt att arbeta med företagen, menar socialdemokraterna.

- De slipper varsla i oktober varje år när pengarna är slut för att personalen ska komma tillbaks i december när finansieringen är klar för nästa år.

Den andra delen i budgetutspelet är 50 miljoner för att fler innovationer ska få en chans att överleva och nå ut på marknaden.

- Alla innovatörer vet inte hur man blir företagare. Sverige saknar tydligt finansiering i tidiga skeden. Vi föreslår att rikta 50 miljoner direkt till inkubatorer där det är som svårast att hitta externa privata riskkapital, säger Jennie Nilsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.