Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

S och mp anklagar Leijonborg för att ljuga

Lars Leijonborg ljuger om datorintrånget. Det påstår socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog och får stöd av miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.
- Leijonborg måste helt enkelt skingra dimmorna. Jag tror att han ljuger, säger Marita Ulvskog om fp-ledaren.
Marita Ulvskog stöder sig på de nya uppgifter som ska ha sipprat ut från polisförhör med de inblandade.
Syftet med att Per Jodenius, avskedad pressekreterare i Liberala ungdomsförbundet, gav lösenordet till socialdemokraternas datanät till Expressens reporter Niklas Svensson ska inte ha varit det som tidigare uppgetts.

När skandalen briserade hävdade folkpartiets dåvarande partisekreterare, Johan Jakobsson, att han uppmanat Jodenius att gå ut i medierna för att offentliggöra sitt tilltag.
Men motivet för att vända sig till pressen var ett annat, enligt de uppgifter som nu läckt ut. Avsikten var i stället att tidningen skulle gräva fram skandaler om socialdemokraterna, enligt polisförhör som i går återgavs av Dagens Eko.
- Det nya som har kommit till är dessa två personer som i polisförhör och under sanningskrav har talat om hur det hela gått till, omfattningen av det hela och hur de själva utsetts till att vara syndabockar i den här historien, säger Ulvskog och tillägger:

- Det är självklart så att detta ställer saken i ett annat sken. Nu jobbar Lars Leijonborg och hans närmaste för att till varje pris hålla denna byk ifrån sig. De måste tvätta den.
Litar inte på uppgifterna
Marita Ulvskog litar inte på Johan Jakobssons uppgifter.
- Han har just när det gäller dataintrånget ljugit mig rätt upp i ansiktet vid två tillfällen, så honom tror jag inte på.
Folkpartiets partisekreterare Helena Dyrssen tycker att Marita Ulvskog avslöjar en "häpnadsväckande okunnighet" i sina uttalanden:
- Hon hänvisar till att två som är misstänkta för brott har haft sanningskrav på sig under polisförhören, men hävdar att det skulle vara mer troligt att en icke misstänkt ljuger under förhör.
Marita Ulvskog hänvisar också i sin kritik till att Jan Björklund och Erik Ullenhag, i fp:s partistyrelse, har medgett att de använt sig av material från socialdemokraterna i kampanjer. Och att deras medarbetare har känt till det. Det talar också emot Leijonborgs version, enligt Marita Ulvskog.
- Att detta skulle ha pågått under så lång tid utan att Lars Leijonborg skulle haft en aning om det tycker jag är dålig teater.

Leijonborg försäkrade i tv på heder och samvete att han inte kände till datorintrånget redan i våras. Du menar att han ljög?
- Det har varit väldigt många positionsförflyttningar. Jag kan bara dra den slutsatsen att han inte talar sanning.
Har du någon information som talar för att Leijonborg varit informerad utöver den som förekommit i medierna?
- Nej, jag vet ju bara vad vi lämnat för material till polisutredningen.
Där framgår att det varit 30 intrång under senvår och sommar och sju av dem är så sent som i augusti, enligt Marita Ulvskog.
"Låter helt osannolikt"
Helena Dyrssen tycker att Marita Ulvskogs påhopp är grova.
- Som partisekreterare för socialdemokraterna har hon ju stor trovärdighet, att då gå ut med sådana insinuationer som hon gör, att hävda att det skett intrång så sent som i augusti ... ja, det är förfärligt. Vi har bett om ursäkt och genomfört en utredning, den visar att vi inte har haft med detta att göra sedan i mitten av mars, säger Helena Dyrssen.
I går sa också miljöpartiets språkrör Peter Eriksson att han misstänker att Lars Leijonborg ljuger. Han tror inte heller på att Leijonborg inte varit informerad.
- Jag tycker det låter helt osannolikt. Jag har svårt att förstå att man ska kunna tro på det. Vad är det för konstigt ledarskap? Så fungerar det inte i något annat parti som jag känner till.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.