Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Roko Kursar. Arkivbild.

S och L ska styra Malmö

I riksdagen är Liberalerna djupt splittrade om att samarbeta med Socialdemokraterna. Men i Malmö säger partiet ja till ett mittenstyre med S.

L beslutade vid ett medlemsmöte på tisdagskvällen att säga ja till erbjudandet från S. Röstsiffrorna blev 39–19, skriver Sydsvenskan.

- Situationen som Malmö befinner sig i kräver att man tar ansvar och det blev utfallet i dag. L har beslutat att man tar ansvar för Malmö, säger Roko Kursar, ordförande för Liberalerna i Malmö, till TT.

Han säger att det erbjudande som partiet fått innebär fyra kommunalrådsposter, bland annat posten som skolkommunalråd.

Skåneliberalerna har nyligen antagit en skrivelse som säger nej till att partiet på riksplan ska samarbeta med Socialdemokraterna.

- Det är svårt för mig att kommentera hur Skånerådet har beslutat även om jag själv var där. Jag röstade emot den skrivelse som fick majoritet, säger Roko Kursar.

S och L ingår i en valteknisk samverkan med Miljöpartiet. Tillsammans har de 27 mandat. För majoritet i kommunfullmäktige krävs 31 mandat.

- Förra mandatperioden styrde vi tillsammans med MP på 27 mandat och det skapar förutsättningar för stabilitet och långsiktighet, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande för Malmös kommunstyrelse, till TT.

Hon är nöjd med kvällens besked från L.

- Det här var ett bra och viktigt beslut för Malmö

Lika nöjda är inte Moderaterna i Malmö.

- Det här sidbytet Liberalerna gör till vänsterblocket är inte bara ett svek för de som röstade på Liberalerna utan hela Alliansen, säger oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M), till SVT Nyheter Skåne.