Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven presenterar Socialdemokraternas valmanifest och föreslår en extra veckas ledighet för föräldrar vid skollov, studiedagar eller terminsstart.

S lovar extra ledigt för 900 000 familjer

Socialdemokraterna lovar en extra veckas betald ledighet per år för föräldrar vid skollov och studiedagar. Vallöftet är ett av de dyrare i partiets valmanifest.

Manifestet som nu har presenterats innehåller nya reformer för 41 miljarder kronor för nästa mandatperiod. Nästan alla av de vallöftena var kända sedan tidigare. Den stora nyheten är förslaget på en "familjevecka".

- I dag är det alldeles för många föräldrar som känner att tiden inte räcker till. De har inte råd att la ledigt när barnen har lov eller studiedag, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Han påpekar att många yrkesgrupper inte har möjligt att ta med sig barnen till jobbet, som metallarbetare och undersköterskor.

900 000 familjer

Förslaget innebär att föräldrar som arbetar får fem lediga dagar var per år som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande. Ersättningen ska motsvara föräldrapenningen i föräldraförsäkringen.

Förslaget gäller för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år. Alla får fem dagar oavsett hur många barn de har.

Förslaget beräknas kosta staten 5,4 miljarder kronor och bedöms omfatta 900 000 familjer.

Löfven vill inte prata om förslaget som en "game changer", en stor reform som kan få valopinionen att tippa över till S.

- Är det något, så är det en "life changer". Vi vill underlätta för barn och föräldrar att få mer tid för varandra, säger han.

Förslaget får kritik från Svenskt Näringsliv och Företagarna. De anser att en extra föräldraledighetsvecka är ett extremt illa igenomtänkt när svenska företag skriker efter arbetskraft.

- Det är ju ett sympatiskt förslag, men väldigt kostsamt, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson

Hon tycker att det är viktigare att prioritera problem med otrygghet, långa vårdköer och ungdomspsykiatrin.

Miljarder till välfärd

Andra viktiga förslag i Socialdemokraternas valmanifest handlar om mer resurser till vård, skola och omsorg. Enligt finansminister Magdalena Andersson vill S öka resurserna till välfärden med 35 miljarder kronor jämfört med i dag.

Där ingår 20 miljarder i ökade statsbidrag till kommunerna, 7,3 miljarder i skolsatsningar, 5,5 miljarder i olika riktade vårdsatsningar och 2,3 miljarder till kommuner med utsatta områden.

En stor del av de satsningarna är redan inplanerade för 2019 och 2020 i statsbudgeten som riksdagen beslutat om.

Utöver sådana inplanerade och beslutade satsningar finns, enligt finansministern, ett utrymme att öka statens utgifter med 98 miljarder kronor till 2022.

Höjda pensioner

Av det så kallade reformutrymmet vill S använda 41 miljarder kronor till nya reformer, i valmanifestet. Det är ungefär samma summa som i valet 2014.

Bland de dessa nya reformer finns förutom "familjeveckan" till exempel sex miljarder till höjda pensioner och en ökad försvarsbudget med minst sju miljarder.

Valmanifestet innehåller inga skattesänkningar, förutom för pensionärerna. I statsbudgeten finns redan inplanerat att skillnaden mellan skatt på lön och pension ska bort till 2020.