Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Österrikes förbundskansler Christian Kern tog emot partikamraten statsminister Stefan Lofven i Wien.

S-ledare vill stoppa högerpopulism

S-ledarna i Sverige, Tyskland och Österrike vill stoppa de högerpopulistiska vindarna. De vill få med sig övriga EU-länder på en tiopunktslista för mer ordning och reda på arbetsmarknaden och stärkta rättigheter för löntagare.

Österrikes förbundskansler Christian Kern stod värd för mötet i Wien med statsminister Stefan Löfven och Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel, där initiativet diskuterades. Om bara några dagar ska österrikarna välja en ny president och högerpopulisten Norbert Hofer (FPÖ) ligger bra till för att bli ny president.

Enkla lösningar

I helgen är det också folkomröstning i Italien om en ny konstitution och senare i vår är det val i Nederländerna och Frankrike, i alla dessa länder kan högerpopulister och högerextrema flytta fram positionerna.

- Populister försöker hitta de enkla lösningarna – ”bara om vi inte hade invandrarna så går allting bra" – men det är inte det som är svaret, utan ett socialt, ansvarsfullt Europa, säger Stefan Löfven efter mötet.

På många håll i Europa, liksom under presidentvalskampanjen i USA, finns misstro och protester mot globalisering och frihandel. Det är i den kontexten som de tre S-ledarna tillsammans med LO och de tyska och österrikiska motsvarigheterna, nu enats om en tiopunktslista att driva i EU-arbetet.

- Inte minst i dessa oroliga tider är det en viktig signal till löntagarna om att den här vägen också finns, säger Löfven.

Lika lön

Listan handlar om att satsa mer på investeringar, bekämpa ungdomsarbetslöshet och att stärka löntagares rättigheter. För svensk del har det varit viktigt att få med punkten om ändrade regler för utstationerad arbetskraft, som gäller när någon tillfälligt jobbar i ett annat EU-land. Lika lön för lika arbete på samma arbetsplats är målet, oavsett var personen kommer ifrån.

Under de två år som S-trion försökt att lyfta arbetsmarknads- och löntagarfrågor på EU-agendan har EU:s ledare mest ägnat tid åt att hantera akuta frågor som flyktingkrisen, gränskontroller och Brexit. Men Löfven tror att det kan vända.

- Det finns mer mottaglighet för den här typen av diskussion med växande populism, säger han.

Stärkt gränskontroll

Bland alla punkter om arbetsmarknad och löntagares rättigheter finns också en om asylmottagning. Bland annat sägs att asylsökande inte kan välja vilket EU-land de vill söka asyl i och att EU måste ta kontrollen över sin yttre gräns.

- Vi ser betydelsen av att vi tar ett gemensamt ansvar för den frågan. Det har också betydelse för Europas framtid, säger Löfven.