Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialdemokraterna vill införa gratis entré på regionala museer. På bilden inviger kronprinsessan Victoria och prins Daniel en utställning på Gotlands museum 2011. Arkivbild.

S-förslag: Fri entré till regionala museer

Socialdemokraterna vill lägga 150 miljoner kronor på att införa fri entré till regionala museer. På så sätt hoppas man upprepa uppsvinget från 2016 då antalet besökare till de statliga museerna ökade kraftigt när inträdesavgifterna togs bort.

Förslaget ingår i en satsning som S vill göra på landsbygden. Förutom fri entré till museer vill partiet också fördubbla stödet till samlingslokaler och höja anslaget till den så kallade kultursamverkansmodellen, som när den lanserades 2011 hade som mål att ge regioner ökat självbestämmande kring sina prioriteringar.

- Det betyder väldigt mycket för glesbygden. Det är otroligt viktigt att det finns kultur för att få landsbygden att leva vidare och blomstra, det är ofta det som saknas. Jag vet också att det betyder mycket för kvinnor, för att få dem att stanna, säger utrikesminister Margot Wallström (S), som presenterade förslaget under sitt sommartal i Karlstad.

När fri entré till statliga museer återinfördes 2016 ökade antalet besökare med 49 procent. Om intresset blir lika stort ute i glesbygden är svårt att förutspå, enligt Wallström. Men hon anser att det är en viktig signal.

- Det är viktigt att ha samma policy för hela landet. Jag tror absolut att det kan påverka intresset, säger hon.

Kostnaden för fri entré på regionala museer uppskattas till 150 miljoner kronor per år under nästa mandatperiod, satsningen på samlingslokaler 62 miljoner, och höjningen av anslaget till kultursamverkansmodellen 50 miljoner.

Det är pengar som ryms inom budgetramen, enligt Wallström.

- Jag ser det också som ett led i att förstärka demokratin – därför att vi behöver kulturen och de här samlingspunkterna för att bibehålla en öppen och demokratisk debatt i Sverige, säger hon.

Drygt 20 regionala museer berörs av förslaget.